Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2011

Moody’s: Τελεσίγραφο τριών μηνών,... στη Γαλλία

Προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης ενόψει σημαντικών αποφάσεων στις 23 Οκτωβρίου
Στο στόχαστρο των αγορών μπαίνει με τον πλέον επίσημο τρόπο και η νούμερο δύο οικονομία της Ευρωζώνης, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες και θέτοντας, για ακόμα μια φορά, προ των ευθυνών τους, τους Ευρωπαίους πολιτικούς.
Μάλιστα, η έκθεση της Moody’s, που εκφράζει έντονους προβληματισμούς για την πορεία της γαλλικής οικονομίας, ήρθε στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις της γερμανικής
ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΕ 200 ΕΥΡΩ!!!
καγκελαρίας πως δεν είναι απαραίτητο ότι η Σύνοδος της 23ης Οκτωβρίου θα οδηγήσει και σε λύση.
Ο οίκος αξιολόγησης, αφού εκτιμά πως τα συστατικά στοιχεία, που οδήγησαν την οικονομία της χώρας σε διατηρήσιμη ανάπτυξη (δηλαδή το μεγάλο της μέγεθος, η υψηλή παραγωγικότητα, η ευρεία διαφοροποίηση, η καινοτομία, αλλά και ο μέτριος δανεισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων), είναι επαρκή για να απορροφήσουν κάποιο σοκ, υποστηρίζει πως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου (όπως οι αδύναμες προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης), που εξακολουθούν να περιορίζουν τις μεσοπρόθεσμες οικονομικές επιδόσεις.
Επιπλέον, η Moody’s θεωρεί πως η μειωμένη οικονομική δύναμη της κυβέρνησης, όπως και άλλων χωρών της Ευρωζώνης, έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των στοιχείων του χρέους της χώρας.
Παρ΄ όλα αυτά, ο οίκος συνεχίζει να θεωρεί πολύ υψηλή την οικονομική δύναμη της Γαλλίας, ιδιαίτερα στην εξυπηρέτηση του χρέους, την οποία χαρακτηρίζει άνετη.
“Το γεγονός, όμως, ότι η πολύ υψηλή ικανότητα χρηματοδότησης της χώρας (κρίσιμο στοιχείο για τα χρέη με αξιολόγηση Aaa) εξαρτάται από την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ικανότητα της κυβέρνησης και την προθυμία της να ανακόψει απρόβλεπτες προκλήσεις, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Γαλλία μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιες εξ αυτών, όπως η πιθανή ανάγκη για παροχή επιπλέον βοήθειας σε άλλες χώρες ή στο τραπεζικό της σύστημα, που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά νέο δανεισμό.”
Η Moody’s εκτιμά ότι όλα αυτά ασκούν πίεση στη σταθερή προοπτική της αξιολόγησης Aaa του γαλλικού χρέους. Σημειώνεται ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει λιγότερο χώρο για ελιγμούς στον προϋπολογισμό της από ό,τι είχε το 2008 και πως “η συνεχιζόμενη προσήλωση της Γαλλίας στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, καθώς και η ορατή πρόοδος στην επίτευξη στόχων, θα είναι σημαντικά στοιχεία για τη διατήρηση του σταθερού outlook”.
O οίκος καταλήγει με ένα τελεσίγραφο τριών μηνών, κατά τους οποίους “η Moody’s θα παρακολουθεί το σταθερό outllok, στο πλαίσιο της προόδου της κυβέρνησης στην εφαρμογή αυτών των μέτρων, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπ΄ όψη κάθε δυνητική, αντίρροπη οικονομική εξέλιξη”.
Αφήνει, δηλαδή, ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης και ζητά εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, σε μια καθαρά προεκλογική περίοδο για το Παρίσι.
Η καυτή πατάτα βρίσκεται στα χέρια του Νικολά Σαρκοζί και αυτό θα μετρήσει στο τι τελικά θα αποφασιστεί την ερχόμενη Κυριακή.

Νεκτάριος Β. Νώτης
24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...