Κυριακή, Οκτωβρίου 09, 2011

200 off shore,... στο Κρανίδι!


thumb

Πράγματα και θαύματα ή αλλιώς «όργιο φοροδιαφυγής» αποκαλύπτουν οι έρευνες του ΣΔΟΕ που ξεκίνησαν πρόσφατα. Στο νομό Αργολίδος, στο Πόρτο Χέλι, πρωταγωνιστές είναι επιφανή μέλη της τοπικής κοινωνίας, κάτοικοι άλλων περιοχών, ξένοι, ακόμα και ανειδίκευτους εργάτες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του
«Έθνους της Κυριακής», το Κρανίδι των 5.000 κατοίκων (μία off shore εταιρία ανά 25 κατοίκους). αποτελεί έδρα περισσότερων από 200 off shore εταιρειών! Η δυνατότητα που υπήρχε για κρυφές αγοραπωλησίες γης μεγάλης αξίας και μισθώσεις ακινήτων μέσω αυτών των εταιρειών, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο, χωρίς να καταβάλλονται πάντα οι σχετικοί φόροι.
Το φαινόμενο φαίνεται να πήρε εκρηκτικές διαστάσεις, σύμφωνα με το Έθνος, από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι στην τοπική ΔΟΥ δουλεύουν μόνο δύο υπάλληλοι με φόρτο εργασίας που δεν τους επιτρέπει να κάνουν ελέγχους σε υπεράκτιες εταιρίες. Η περίοδος μετά τους Ολυμπιακούς σηματοδότησε και τον πολλαπλασιασμό του φαινομένου, ενώ γνώρισε τη μεγαλύτερη άνθηση του τη διετία 2007-9.
Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο, ενώ από το 2003 λίγες ήταν οι υπεράκτιες που πλήρωναν φόρους με τα ποσά που καταβάλλονταν να κυμαίνονται ως 50.000 ευρώ ετησίως, ξαφνικά υπήρξε στροφή 180 μοιρών. Δηλαδή σε διάστημα 25 ημερών καταβλήθηκαν φόροι 280.000 ευρώ, χωρίς ακόμα αυτό να μπορεί να εξηγηθεί λογικά και λογιστικά. Το ΣΔΟΕ, από τη φοροδιαφυγή μαζί και με τα πρόστιμα, εκτιμά ότι θα διεκδικήσει πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Όχι μόνο κάτοικοι
Επιπροσθέτως, στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι δεν ανήκουν όλες οι υπεράκτιες σε κατοίκους του Κρανιδίου. Υπάρχουν ιδιοκτήτες Έλληνες και ξένοι, μεταξύ αυτών γνωστά ονόματα επιχειρηματιών από την Αθήνα, δικαιούχοι μεγάλων και παραλιακών κυρίως εκτάσεων - 50 έως 400 στρεμμάτων γύρω από το Κρανίδι και στις Σπέτσες - ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και άλλα.
Από την άλλη μεριά, οι εταιρίες εκπροσωπούνται φορολογικά κυρίως από ντόπιους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, μαγαζάτορες, αλλά και αγρότες, εργάτες, ακόμα και ανεπάγγελτους, πίσω από τους οποίους κρύβονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.
Το ρεκόρ κατοχής off shore(!) ανήκει σε εργάτη, ο οποίος κάνει μεροκάματα σε οικοδομή ή γεωργικές εργασίες και εκπροσωπεί 14 υπεράκτιες εταιρίες συνολικά!
pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...