Κυριακή, Νοεμβρίου 20, 2011

Όλο και πιο δημοφιλείς,... οι μικρές ανεμογεννήτριες

Η ζήτηση στη Βρετανία αυξήθηκε κατά 65% το 2010 και στις ΗΠΑ κατά 26%. 
Η ζήτηση στη Βρετανία αυξήθηκε κατά 65% το 2010 και στις ΗΠΑ κατά 26%.
Την έντονη ανάπτυξη των αιολικών πάρκων ανά τον κόσμο ακολουθούν και οι μικρές ανεμογεννήτριες οι οποίες μπορούν να τροφοδοτήσουν σπίτια ή επιχειρήσεις. Σύμφωνα με έκθεση που που παρουσίασε η Αμερικανική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (AWEA) η ζήτηση για τουρμπίνες μικρής ισχύος σημείωσε αύξηση
της τάξης του 26% το 2010 στις ΗΠΑ. Στη Βρετανία, έρευνα του Απριλίου 2011 έδειξε ότι η ζήτηση για τέτοιους στρόβιλους στη χώρα αυξήθηκε κατά 65% το 2010.
Οι κρατικές πρωτοβουλίες στήριξης για την αιολική ενέργεια κρύβονται πίσω από τη ρωμαλέα αυτή ζήτηση και στις δύο χώρες. Στη Βρετανία, η κυβέρνηση προσφέρει επιδοτούμενη τιμή της κιλοβατώρας σε χρήστες μικρών ανεμογεννητριών, που αποφασίζουν να πουλήσουν την ενέργεια που παράγουν στο εθνικό ενεργειακό δίκτυο. Στις ΗΠΑ, οι μικρές τουρμπίνες απολαμβάνουν φοροαπαλλαγής 30%, καθώς και απευθείας χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του υπουργείου Γεωργίας.
Η βιομηχανία μικρών ανεμογεννητριών αφορά τις τουρμπίνες κάτω των 100 κιλοβάτ. Η μέση τιμή εγκατάστασης τέτοιου συστήματος στις ΗΠΑ φθάνει τα 5.430 δολάρια ανά κιλοβάτ, ποσό σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από τη μέση τιμή εγκατάστασης μεγάλων ανεμογεννητριών. Το γεγονός, όμως, ότι οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες μικρών οικιακών μονάδων μπορούν να εξασφαλίσουν τιμή λιανικής για το ρεύμα που παράγουν, αντίθετα με τις μεγάλες μονάδες που υποχρεούνται να πωλούν χονδρική, καθιστά συμφέρουσα τη λειτουργία μικρών ανεμογεννητριών.
Σε Ευρώπη, Ιταλία και Βρετανία καταγράφουν μεγάλη ζήτηση για τέτοια μικρά συστήματα. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όμως, οι μικροί παραγωγοί ρεύματος υπερβαίνουν κατά πολύ τη δεινή οικονομική συγκυρία. Η αδειοδότηση μικρών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού παραμένει αργή και γραφειοκρατική διαδικασία σε Βρετανία και ΗΠΑ.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...