Κυριακή, Νοεμβρίου 20, 2011

Αντί για τις ΑΠΕ,... επιδοτούνται τα... ορυκτά καύσιμα

Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ εξηγεί πως τα χρήματα που υπολογίζονταν για την ενίσχυση των ΑΠΕ, τελικά καταλήγουν στα ορυκτά. 
Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ εξηγεί πως τα χρήματα που υπολογίζονταν για την ενίσχυση των ΑΠΕ, τελικά καταλήγουν στα ορυκτά.
Με περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ επιδοτήθηκαν τα ορυκτά καύσιμα την τελευταία διετία, κονδύλια που στην πραγματικότητα εμφανίζονταν να πηγαίνουν για την ενίσχυση των ΑΠΕ. Την αποκάλυψη αυτή κάνει ο
πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) Παναγιώτης Παπασταματίου, σύμφωνα με υπολογισμούς που στηρίζονται στις σχετικές μελέτες του ΕΜΠ και του ΙΟΒΕ.
Συγκεκριμένα όπως υποστηρίζει ο κ. Παπασταματίου “Το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ σχεδιάσθηκε πριν 12 χρόνια για να απεικονίζει το πρόσθετο κόστος που υποτίθεται ότι δημιουργούν οι Α.Π.Ε. σε σχέση με τις συμβατικές μορφές ενέργειας. Tο κόστος στον καταναλωτή για την ενέργεια από ένα αιολικό πάρκο είναι 87,85 €/ΜWh. Σήμερα το κόστος παραγωγής από ένα σταθμό φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου ξεπερνά τα 90 €/ΜWh. Το σύνολο της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι συμβατικοί σταθμοί ορυκτών καυσίμων προέρχεται από την χονδρεμπορική αγορά (Οριακή Τιμή Συστήματος - ΟΤΣ) και από διάφορους διοικητικούς μηχανισμούς εκτός αγοράς.
Ο νόμος προβλέπει ότι για να βρούμε το πρόσθετο κόστος των Α.Π.Ε. αφαιρούμε από την τιμή τους (87,85 €/ΜWh για τα αιολικά) μόνο την ΟΤΣ και όχι το σύνολο της αποζημίωσης που θα λάμβανε η συμβατική ενέργεια αν δεν υπήρχαν οι Α.Π.Ε. Έτσι εμφανίζεται η ανάγκη για τεχνητή αύξηση του Ειδικού Τέλους. Τα προηγούμενα χρόνια αυτή η υπερτίμηση ήταν 50%-60% σύμφωνα με τις μελέτες του ΕΜΠ και του ΙΟΒΕ και αντιστοιχεί σε 110 – 120 εκατομμύρια Ευρώ για την προηγούμενη διετία. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Επιδότησαν το κόστος του ρεύματος που φυσικά προέρχεται από όλες τις μορφές ενέργειας. Δηλαδή ουσιαστικά επιδότησαν τα ορυκτά καύσιμα.
Και επειδή το ύψος του Ειδικού Τέλους δεν αναπροσαρμόστηκε ή και μειώθηκε για μικροπολιτικούς λόγους, αυτά τα λεφτά έλειψαν από το ΔΕΣΜΗΕ ο οποίος έχει τώρα έλλειμμα. Αν αυτή η κρυφή επιδότηση είχε παραμείνει στο λογαριασμό των Α.Π.Ε. που διατηρεί ο ΔΕΣΜΗΕ, ο τελευταίος δεν θα είχε έλλειμμα. Το έλλειμμα υπονομεύει τον ΔΕΣΜΗΕ, τις διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα του ηλεκτρισμού, τις Α.Π.Ε., τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τελικά τον ίδιο τον καταναλωτή”.


24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...