Δευτέρα, Νοεμβρίου 14, 2011

Οικονομικά βιώσιμη,... ηλιακή ενέργεια από το Διάστημα;


Η ιδέα δεν είναι καινούρια: η ηλιακή ενέργεια που σήμερα συλλέγεται μέσω φωτοβολταϊκών πάρκων ή συστημάτων στις στέγες κτηρίων, θα μπορούσε κάποια στιγμή να συλλέγεται πολύ πιο κοντά στην πηγή. Από σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Με βάση τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι εφικτό μέσα στα επόμενα 10 με 20 χρόνια. Σύμφωνα ωστόσο με νέες εκτιμήσεις, μια τέτοια προοπτική θα μπορεί να είναι και οικονομικά βιώσιμη έως το 2040.
«Είναι σαφές ότι η ηλιακή ενέργεια από το Διάστημα θα μπορούσε να διαδραματίσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο να ανταποκριθούμε στην παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια κατά τον 21ο αιώνα», αναφέρουν στην έκθεσή τους ερευνητές της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής με επικεφαλής το βετεράνο της NASA Τζον Μάνκινς. Στόχος τους ήταν να αξιολογήσουν όλες τις πιθανές μεθόδους συλλογής ηλιακής ενέργειας στο Διάστημα και ασύρματης μετάδοσής της στη Γη.
Οι επιστήμονες λένε ότι η υλοποίηση της ιδέας προϋποθέτει σε πρώτη φάση κρατική χρηματοδότηση. Εκτιμούν πως ο ιδιωτικός τομέας θα διστάσει να επενδύσει σε αυτήν εξαιτίας της «οικονομικής αβεβαιότητας» που συνοδεύει τα στάδια της ανάπτυξης και της επίδειξης, αλλά και το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι η τεχνολογία να αρχίσει να εφαρμόζεται σε ευρεία κλίμακα.
Σύμφωνα με το Διευθυντή του Κέντρου Στρατηγικής και Τεχνολογίας της Αμερικανικής Αεροπορίας, σμήναρχο Μάικλ Σμιθ, η συλλογή ηλιακής ενέργειας από σταθμούς σε τροχιά, θα μπορούσε –«εάν τα καταφέρουμε»- να διοχετεύει καθαρό και ασφαλές ηλεκτρικό ρεύμα σε ολόκληρο τον κόσμο. «Σε αυτήν την κατεύθυνση δεν θα έπρεπε να εργάζονται κυβερνήσεις και βιομηχανία;»
Το όραμα...
Οι υπέρμαχοι της ηλιακής ενέργειας από το Διάστημα οραματίζονται ότι σχετικά σύντομα οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να θέσουν δορυφόρους, οι οποίοι θα τροφοδοτούνται από τον Ήλιο σε τροχιά γύρω από τον ισημερινό. Ενώ οι συμβατικοί ηλιακοί συλλέκτες μπορούν να μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια για κάποιες ώρες τη μέρα, οι ηλιακοί δορυφόροι θα κάνουν το ίδιο ολόκληρο το 24ωρο.
Η ενέργεια θα μετατρέπεται επί τόπου σε ηλεκτρισμό, θα μεταδίδεται με λέιζερ ή ακτίνες μικροκυμάτων οπουδήποτε στη Γη και θα διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Οι επικριτές της ιδέας πιστεύουν ότι η υλοποίησή της είναι - οικονομικά κυρίως- ανέφικτη λόγω του τεράστιου κόστους να τεθεί σε τροχιά μια τέτοια κατασκευή, ενώ επισημαίνουν ότι δεν έχουν γίνει μελέτες γύρω από τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας λύσης. Στα εμπόδια συγκαταλέγονται και παράγοντες όπως τα διαστημικά απόβλητα, που θα μπορούσαν να πλήξουν ένα σταθμό παραγωγής ηλιακής ενέργειας.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...