Τρίτη, Νοεμβρίου 15, 2011

"Θερίζει",... η αϋπνία στους ενήλικες


Οι μισοί ενήλικες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα αϋπνίας με αποτέλεσμα αυτό να έχει αντίκτυπο και στην προσωπική τους ζωή, σύμφωνα με νέα Βρετανική έρευνα. Υπάρχουν όμως και κάποια κόλπα τα οποία τους ηρεμούν και κοιμούνται
Πάνω από το 50% των ενηλίκων δυσκολεύεται να κοιμηθεί με ηρεμία το βράδυ, με συνέπεια να
πλήττεται κάθε πλευρά της προσωπικής τους ζωής από την κούραση, σύμφωνα με νέα μελέτη του ύπνου στη Βρετανία που θεωρείται από τις εκτενέστερες στο θέμα αυτό.
Στην αποκαλυπτική έρευνα συμμετείχαν 12.000 εθελοντές, από τους οποίους ο καθηγητής Κόλιν Εσπάι από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και οι συνεργάτες του πήραν συνεντεύξεις.
Έκπληκτοι ανακάλυψαν πώς το 51% δυσκολεύονταν να κοιμηθεί ή να μην ξυπνήσει κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου.
Ποιο φύλο όμως είναι το πιο "ευαίσθητο" στον ύπνο;
Οι γυναίκες αποκαλύφθηκε πως υποφέρουν περισσότερο: το 75% είπαν πως ξαγρυπνούν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες ήταν μόλις 25%
Τον ταραγμένο ύπνο, όπως ήταν αναμενόμενο ακολουθούν τα προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Για την συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων μάλιστα (93%) η μειωμένη ενεργητικότητα είναι μια από τις βασικότερες συνέπειες της αϋπνίας.
Φλερτάρουν με την κατάθλιψη
"Η έλλειψη ύπνου δεν είναι απλό θέμα", τόνισε ο δρ Εσπάι. "Όταν ένας άνθρωπος παλεύει επί χρόνια για να κοιμηθεί, η υγεία του κινδυνεύει διότι αυξάνεται ο κίνδυνος εκδηλώσεως πολλών ασθενειών, με πιο χαρακτηριστικές τον σακχαρώδη διαβήτη και την κατάθλιψη".
Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ο ένας στους δέκα σηκώνεται και ελέγχει τα e-mail του, το 6% ξυπνούν τον/την σύντροφό τους, το 26% ακούν χαλαρωτική μουσική και το 18% καταφεύγουν στην ερωτική επαφή ώστε να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν!
cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...