Τρίτη, Νοεμβρίου 15, 2011

Ένα σκαθάρι πηγή έμπνευσης,... για την αντιμετώπιση της ξηρασίας

Ο 27χρονος Αυστραλός Edward Linacre κέρδισε το βραβείο καινοτομίας “James Dyson” για τον μηχανισμό Airdrop. 
Ο 27χρονος Αυστραλός Edward Linacre κέρδισε το βραβείο καινοτομίας “James Dyson” για τον μηχανισμό Airdrop.
Πηγή έμπνευσης για την εφεύρεσή του 27χρονου Αυστραλού Edward Linacre ήταν το σκαθάρι της ερήμου Ναμίμπ, ένα ενδημικό είδος που ζει σε περιοχές όπου η βροχή δεν ξεπερνά τα 1,3 εκατοστά ετησίως. Με βάση τον τρόπο που επιβιώνει το
σκαθάρι αυτό λοιπόν στην ξηρασία, ο Linacre κατασκεύασε τον μηχανισμό Airdrop, που αντλεί νερό από τον αέρα και σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ξηρασίας στις αγροτικές περιοχές. Με την εφεύρεσή του αυτή κέρδισε το βραβείο καινοτομίας “James Dyson” καθώς και το χρηματικό έπαθλο των 15.500 δολαρίων.
Πρόκειται για αυτοτροφοδοτούμενο μηχανισμό χαμηλού κόστους, για την καλλιέργεια σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία.Μετά τη χειρότερη ξηρασία στην ιστορία της Αυστραλίας, ο 27χρονος Edward, απόφοιτος τεχνολογικής σχολής στη Μελβούρνη, στράφηκε στη φύση αναζητώντας τρόπους για την άντληση νερού από τον αέρα.
Το σύστημα Airdrop λειτουργεί όπως το σκαθάρι... στηρίζεται στην ιδέα ότι ακόμα και ο πιο ξηρός αέρας περιέχει μόρια νερού, τα οποία μπορούν να αντληθούν μειώνοντας τη θερμοκρασία του αέρα σε επίπεδα υγροποίησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο καινοτόμος μηχανισμός συλλέγει αέρα μέσω ενός δικτύου υπόγειων σωλήνων, μειώνοντας παράλληλα τη θερμοκρασία μέχρι να φτάσει σε βαθμό υγροποίησης. Μετά από αυτό το στάδιο, το νερό οδηγείται κατευθείαν στις ρίζες των φυτών.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...