Πέμπτη, Νοεμβρίου 17, 2011

Εκθεση της Alpha Bank,... αμφισβητεί τα στοιχεία για την ανεργία


Εκθεση της Alpha Bank αμφισβητεί τα στοιχεία για την ανεργία 

Ερωτηματικά για την αύξηση ανέργων σε περίοδο τουριστικής αιχμής
 
Ερωτηματικά δημιουργούν, κατά την Alpha Bank, τα στοιχεία για την ανεργία και τις μεταβολές του ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Στην εβδομαδιαία οικονομική της ανάλυση, η τράπεζα εκφράζει την απορία της για την κατακόρυφη αύξηση των ανέργων μέσα στον Αύγουστο, σε μία περίοδο που η δραστηριότητα στον τουριστικό κλάδο βρισκόταν στο αποκορύφωμά της και ζητά περαιτέρω εξηγήσεις για τις αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για την πορεία του ΑΕΠ.

«Επειδή τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν αντικείμενο ευρείας αμφισβήτησης, τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται από την ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να συνοδεύονται τουλάχιστον από επαρκείς εξηγήσεις» τονίζει η Alpha Bank, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ανεξαρτησία σημαίνει έλεγχος».

Πώς αυξήθηκε η ανεργία;

Όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank, ξαφνικά τον Αύγουστο του 2011 η ανεργία στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στα 908 χιλ. άτομα και το ποσοστό ανεργίας στο 18,4%, από 16,5% τον Ιούλιο του 2011.

«Αυτή η τεράστια αύξηση αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του ποσοστού ανεργίας στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας (Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Ιόνιοι Νήσοι, Πελοπόννησος, Κρήτη, κ.ά.) κατά 5,0 περίπου ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Ιουλίου 2011» τονίζει στην ίδια ανάλυση η τράπεζα.

Δηλαδή, στο Νότιο Αιγαίο (Ρόδος, Κω, κ.λπ.) αυξήθηκε η ανεργία κατά 9,1 χιλ. άτομα σε μηνιαία βάση και στην Κρήτη κατά 15,24 χιλ άτομα. Ως αποτέλεσμα, η ανεργία αυξήθηκε κατά 106 χιλ. έναντι του Ιουλίου.

Η Alpha Bank υπογραμμίζει ότι δεν εξηγείται το πώς προέκυψε αυτή η δραματική επιδείνωση σε ένα μήνα και μάλιστα στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου στη χώρα.

Επιπλέον, προσθέτει ότι αυτή η εξωπραγματική αύξηση της ανεργίας σε ένα μόνο μήνα δεν επαληθεύεται ούτε στο ελάχιστο από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ τον ίδιο μήνα, τα οποία δείχνουν μια μικρή μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων που ζητούν εργασία στις 693,3 χιλ. από 699,7 χιλ. τον Ιούλιο.

Επίσης, η μείωση των θέσεων εργασίας τον Αύγουστο, με βάση τις ροές προσλήψεων, απολύσεων και οικειοθελών αποχωρήσεων του ΟΑΕΔ, δεν υπερβαίνει τα -8,24 χιλ. άτομα, έναντι -12,4 χιλ. άτομα τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Πολύ μεγάλη πτώση του ΑΕΠ

Η Alpha Bank αναφέρεται και στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ, τα οποία έδειξαν πτώση στο -5,2% σε ετήσια βάση (και στο -0,7% σε 3μηνιαία βάση) και στο 3ο 3μηνο του 2011.

Ωστόσο οι αναλυτές της τονίζουν ότι σε αυτό το διάστημα σημειώθηκε:

α) μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις του εξωτερικού τουρισμού που έχει σημειωθεί στη χώρα έως σήμερα,

β) αύξηση των εξαγωγών αγαθών κατά 54,7% σε ετήσια βάση,

γ) αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών (εκτός ναυτιλίας και τουρισμού) κατά 31,6% (Ιούλ.-Αύγ.2011),

δ) αύξηση του δείκτη όγκου των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο κατά 1,2% τον Αύγ.'11, με μικρή πτώση του κατά -2,5% τον Ιούλ.'11, έναντι της μεγάλης πτώσης του κατά -11,7% στο 1ο 6μηνο.'11,

ε) αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία κατά 4,9% στην εσωτερική αγορά και κατά 23,1% στην εξωτερική αγορά στο 2μηνο Ιουλ.-Αυγ.'11,

στ) σημαντική επιβράδυνση της πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής στο -4,8% σε ετήσια βάση στο 3ο 3μηνο.'11, από -11,7% στο 1ο 6μηνο.'11, κ.ά. (Πίνακας 3).

Στο κενό η αναθεώρηση της ύφεσης

Επίσης, η τράπεζα σημειώνει ότι η πτώση του ΑΕΠ το 2010 δεν ήταν τελικά -4,5%, όπως εκτιμούσε η ΕΛΣΤΑΤ (και η Eurostat) από τα τέλη του 2010 έως τον Νοέμβριο του 2011 (έναντι -4,0% που ήταν η εκτίμηση της Τρόικα τον Μάιο του 2010), αλλά -3,5%.

Η Alpha Bank υπενθυμίζει ότι η εκτίμηση για -4,5% ρυθμό ανάπτυξης το 2010 επηρέασε αρνητικά το οικονομικό κλίμα σχεδόν ολόκληρο το 2011, καθώς χρησιμοποιήθηκε σε χιλιάδες μελέτες και αναλύσεις διεθνώς για να στηρίξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την χρεοκοπία και την επιθετική πολλαπλή υποβάθμιση του ελληνικού δημοσίου χρέους από τις εταιρείες αξιολόγησης της πιστοληπτικής διαβάθμισης.

«Σήμερα κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ανακοίνωση του -3,5%. Όλοι ξέρουν το -4,5%»αναφέρεται στην ανάλυση της τράπεζας.

Τέλος, επιημαίνεται ότι το επίσημο (καταγεγραμμένο από την ΕΛΣΤΑΤ) ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδος το 2010 ήταν τελικά 227,3 δις ευρώ και όχι 230,4 δις ευρώ που εκτιμούσε η ΕΛΣΤΑΤ έως πρόσφατα.

«Αν μη τι άλλο, υπήρχε στο παρελθόν μια τάση αναθεώρησης του ΑΕΠ προς τα
πάνω ώστε να περιληφθούν και νέοι δυναμικοί κλάδοι που έμεναν εκτός εκτιμήσεων. Η ΕΛΣΤΑΤ βεβαιώνει ότι η νέα εκτίμηση του επίσημου ΑΕΠ έγινε με τη χρήση των πιο εξελιγμένων σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων» τονίζει η Alpha Bank.

Ωστόσο, προσθέτει ότι το γιατί μειώθηκε το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδος από το 2005 έως και το 2010 (ποια ακριβώς στοιχεία δεν θεωρούνται τώρα ως προστιθέμενη αξία και γιατί) το ξέρει μόνο η ΕΛΣΤΑΤ και, προφανώς, και η Eurostat.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...