Πέμπτη, Οκτωβρίου 20, 2011

Χώρες με βιώσιμο χρέος,... θα στηρίζει ο ΕFSF


Χώρες με βιώσιμο χρέος θα στηρίζει ο ΕFSF

Bιώσιμο θα πρέπει να είναι το χρέος μιάς χώρας της ευρωζώνης για να δικαιούται στήριξη του EFSF στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων της τονίζεται σε έγγραφο με τα βασικά σημεία
που θα διέπουν τον μηχανισμό διάσωσης, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΕ 200 ΕΥΡΩ!!!
Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, ο EFSF θα μπορεί να αγοράζει τα ομόλογα χώρας από τη δευτερογενή αγορά, κάνοντας χρήση της δικής του χρηματοδοτικής ικανότητας, μόλις η ΕΚΤ και οι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης εγκρίνουν ένα τέτοιο αίτημα.

Στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι μόνο οι χώρες που εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους περί μείωσης του ελλείμματος σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ θα δικαιούνται να λαμβάνουν τέτοια βοήθεια.

Επίσης, μία χώρα θα πρέπει να έχει φερέγγυες τράπεζες, λογικό κόστος δανεισμού από τις αγορές και να σέβεται τις δεσμεύσεις της για μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Στο έγγραφο αναφέρεται ακόμη ότι το μνημόνιο με τη χώρα που θα ζητά μια τέτοια βοήθεια θα είναι έτοιμο από την Κομισιόν και την ΕΚΤ εντός διημέρου. Έπειτα το EFSF θα μπορεί να πουλά και πάλι τα ομόλογα στην αγορά, μόλις ανέβουν οι τιμές του, όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι κάτι τέτοιο πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στην έκδοση ομολόγων από την ίδια χώρα στην πρωτογενή αγορά.
Ο εν λόγω μηχανισμός θα μπορεί ακόμα να διακρατά ομόλογα μέχρι τη λήξη τους, ωστόσο κάτι τέτοιο θα περιόριζε την χρηματοδοτική του δυνατότητα ή να τα πουλά και πάλι στην εκδότρια χώρα προκειμένου να μειωθεί το χρέος της κυβέρνησης, ανέφερε το έγγραφο.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...