Κυριακή, Νοεμβρίου 06, 2011

«Η διαγραφή του χρέους,... είναι μισή λύση»

Πυκνώνουν τα σενάρια για αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επιστροφή της στη δραχμή.  
Πυκνώνουν τα σενάρια για αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επιστροφή της στη δραχμή.
 
 
Πυκνώνουν τα σενάρια για αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επιστροφή της στη δραχμή σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle. Ο Βολφ Κλιντς, ευρωβουλευτής των γερμανών Φιλελευθέρων πιστεύει ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι η λύση. Ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου IfO του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν όμως δεν διακρίνει καμία δυνατότητα για την Ελλάδα να παραμείνει στην ΟΝΕ, καθώς όπως εξηγεί οι Έλληνες δεν έχουν καμία πιθανότητα να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους εντός της ευρωζώνης.
 
Ο Βολφ Κλιντς, ευρωβουλευτής των γερμανών Φιλελευθέρων πιστεύει ότι "Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, ας πούμε οικειοθελώς, θα εξακολουθήσει να είναι μέλος της ΕΕ. Αυτή είναι η εκτίμηση μου. Και ως μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα θα αναμένει εύλογα να μην την αφήσουμε να καταρρεύσει. Αυτό σημαίνει ότι ούτως ή άλλως θα βοηθήσουμε την Ελλάδα. Εγώ λοιπόν νομίζω ότι θα πρέπει τώρα να στηρίξουμε την Ελλάδα με προτάσεις τέτοιες που θα έχουν καλές προοπτικές επιτυχίας. Η οικονομική βοήθεια από μόνη της δεν ωφελεί. Ακόμη και εάν διαγράψουμε το συνολικό χρέος της Ελλάδας και όχι μόνο το 50%, και δεν αλλάξει στο μεταξύ κάτι στην ελληνική οικονομία, σε πέντε ή επτά χρόνια θα βρεθούμε στο ίδιο σημείο που είμαστε σήμερα" παρατηρεί ο Κλιντς.
 
Στο μεταξύ εντείνονται οι ανησυχίες γα το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Αυτό που μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες απέκλειαν όλοι αντιμετωπίζεται σήμερα ως πιθανό σενάριο. Ο γερμανός ευρωβουλευτής εξηγεί γιατί: "Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η Ελλάδα είναι εδώ και ένα χρόνο ντε φάκτο μια χρεοκοπημένη χώρα. Κατεβλήθησαν προσπάθειες να ωραιοποιηθεί η κατάσταση για λόγους τακτικής. Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα κηρύξει και επίσημα πτώχευση. Και για τον λόγο αυτόν λέμε: για όνομα του Θεού αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί. Αλλά η πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι αυτή της πτώχευσης. Και τώρα θα πρέπει να προσπαθήσουμε με άξονα αυτή την πραγματικότητα να βρούμε λύσεις. Και η διαγραφή του χρέους είναι μισή λύση. Θα πρπεπει να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας για την οποία δεν έχει βρεθεί λύση ούτε κατά προσέγγιση. Και χωρίς ανάπτυξη η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της", εκτιμά ο γερμανός ευρωβουλευτής.
 
 
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...