Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2011

Παγκόσμιος τουρισμός: 1,8 δις οι διεθνείς,... αφίξεις το 2030


Παγκόσμιος τουρισμός: 1,8 δις οι διεθνείς αφίξεις το 2030 

Αυξάνουν το μερίδιό τους οι αναδυόμενες οικονομίες, περιορίζεται η Ευρώπη
Τα 1,8 δις αναμένεται να αγγίξουν οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μέχρι το 2030, καθώς ο παγκόσμιος τουρισμός θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, αλλά με πιο συγκρατημένο ρυθμό από τις προηγούμενες δεκαετίες.

 Σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) «Tourism Towards 2030», που παρουσιάστηκε στη 19η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΠΟΤ στην Κορέα, εκτιμάται ότι ο αριθμός των διεθνών τουριστικών αφίξεων θα αυξάνεται κατά μέσο όρο 3,3% ετησίως και σε απόλυτους αριθμούς η τουριστική αγορά θα αυξάνεται με 43 εκατ. περισσότερους τουρίστες.

Το 2012 οι αφίξεις προβλέπεται να ξεπεράσουν το ένα δις μέχρι το 2012, από 940 εκατ. το 2010. Μέχρι το 2030 οι αφίξεις αναμένεται να φθάσουν τα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι πέντε εκατ. άνθρωποι θα διασχίζουν τα διεθνή σύνορα σε ημερήσια βάση.

Τα επόμενα 20 χρόνια η ανάπτυξη θα συνεχιστεί, αλλά θα είναι «μια πιο μετριοπαθής, υπεύθυνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΤ κ. Ταλέμπ Ριφάι και υπογράμμισε ότι εδραιωμένοι και νέοι προορισμοί «μπορούν να επωφεληθούν», με την προϋπόθεση «ότι διαμορφώνουν τις κατάλληλες συνθήκες και τις πολιτικές όσον αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον, τις υποδομές, τη διευκόλυνση, την εμπορία και τους ανθρώπινους πόρους».

Οι αναδυόμενες οικονομίες μπροστά στην ανάπτυξη

Ο ρυθμός ανάπτυξης των διεθνών αφίξεων στις αναδυόμενες οικονομίες εκτιμάται ότι θα είναι διπλάσιος από τις ανεπτυγμένες οικονομίες φθάνοντας το 4,4%, από 2,2%, αντίστοιχα.

Οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, Λατινικής Αμερικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Ανατολικής Μεσογειακής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, θα κερδίσουν κατά μέσο όρο 30 εκατ. αφίξεις κάθε χρόνο, σε σχέση με τα 14 εκατ. αφίξεις σε παραδοσιακούς προορισμούς των ανεπτυγμένων οικονομιών της Βόρειας Αμερικής, Ευρώπης, Ασίας και Ειρηνικού.

Παράλληλα, οι αναδυόμενες οικονομίες θα υποδεχθούν περισσότερους διεθνείς τουρίστες απ' ό,τι ανεπτυγμένες έως το 2015 και έως το 2030 το μερίδιό τους αναμένεται να φθάσει το 58%.

Τα παγκόσμια μερίδια αγοράς της Ασίας και του Ειρηνικού θα αυξηθούν σε 30% το 2030 από 22% το 2010, της Μέσης Ανατολής σε 8% από 6%, της Αφρικής σε 7% από 5%, ενώ θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στα μερίδια της Ευρώπης, σε 41% από 51% και στην Αμερική, σε 14% από 16%, κυρίως λόγω της βραδύτερης ανάπτυξης στη Βόρεια Αμερική.

Εως το 2030 η Νοτιοανατολική Ασία θα είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο, με μερίδιο 16% των συνολικών αφίξεων, ξεπερνώντας τη Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη, το μερίδιο της οποίας θα είναι 15% το 2030.

Στις επόμενες δύο δεκαετίες μεγάλο μέρος των αφίξεων θα πηγάσει από χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, οδηγώντας σε 17 εκατ. επιπλέον αφίξεις κάθε χρόνο με ρυθμό ανάπτυξης 5% ετησίως.

Η Ευρώπη ακολουθεί με μέσο όρο 16 εκατ. επιπλέον αφίξεις, με χαμηλότερο όμως ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,5% σε ετήσια βάση. Ενώ δέκα εκατ. περισσότερες αφίξεις θα πηγάσουν από την Αμερική (πέντε εκατ.), την Αφρική (τρία εκατ.) και τη Μέση Ανατολή (δύο εκατ.).
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...