Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 22, 2011

Ο καρκίνος απειλεί τους ελαιοχρωματιστές

Οι επαγγελματίες μπογιατζήδες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστεως - και ο κίνδυνος αυτός φαίνεται ότι αυξάνεται κατ’ αναλογία με τα χρόνια που εργάζονται, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από την Διεθνή Υπηρεσία Μελέτης του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανέλυσαν στοιχεία από 41 προγενέστερες ερευνητικές εργασίες στις οποίες είχαν – μεταξύ άλλων - συμμετάσχει συνολικά 3.000 επαγγελματίες μπογιατζήδες με καρκίνο της κύστεως, καθώς και άλλοι επαγγελματίες (από ντεκορατέρ έως ζωγράφους).

Αφού έλαβαν υπ’ όψιν τις συνήθειες των εθελοντών όσον αφορά το κάπνισμα (αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο της κύστεως) οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μπογιατζήδες διέτρεχαν κατά 30% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστεως απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός.
Υπήρξαν επίσης ενδείξεις ότι οι γυναίκες μπογιατζήδες διέτρεχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τους άντρες.
Τα έτη της επαγγελματικής ενασχόλησης με τις μπογιάς επηρέαζαν σημαντικά τον κίνδυνο. Όσοι εργάζονταν ως επαγγελματίες μπογιατζήδες επί περισσότερο από 10 χρόνια, κινδύνευαν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι όσοι εργάζονταν λιγότερο από 10 χρόνια, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «OccupationalandEnvironmentalMedicine».
Δεν είναι γνωστό ποιες χημικές ουσίες στις μπογιές αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνο της κύστεως, ενώ οι πιθανότητες εκδηλώσεώς του επηρεάζονται επίσης από τα διάφορα επίπεδα εκθέσεως στις μπογιές και τις συνθέσεις των χρησιμοποιούμενων βαφών. Ωστόσο, οι μπογιατζήδες εκτίθενται σε μερικές από τις ουσίες που υπάρχουν και στα τσιγάρα, όπως οι αρωματικές αμίνες, γράφουν οι ερευνητές.
«Υπάρχουν πλέον επαρκή στοιχεία ότι οι μπογιατζήδες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο», συμπεραίνουν οι ερευνητές του IARC. «Δεδομένου ότι αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εργάζονται ως μπογιατζήδες, ακόμα και μια μικρή αύξηση του σχετικού κινδύνου είναι σοβαρή».
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...