Δευτέρα, Αυγούστου 08, 2011

Συγχαρητήρια! θα γίνετε μπαμπάς. Και τώρα τι γίνεται;



















Ως μέλλων μπαμπάς έχετε ξεκινήσει και εσείς μαζί με τη σύντροφό σας ένα συναρπαστικό ταξίδι, που
θα ολοκληρωθεί με τη γέννηση του παιδιού σας 
και την απαρχή μιας καινούργιας ζωής και για τους δυο σας.
Η διαδρομή μπορεί να μην ήταν πάντα εύκολη και χωρίς προβλήματα. Να θυμάστε ότι, αν και η σύντροφός σας είναι εκείνη που κουβαλάει τόσους μήνες μέσα της το μωρό σας, εσείς είστε εκείνος που πρέπει να τη στηρίζετε και να τη βοηθάτε μέχρι το τέλος της υπέροχης αυτής περιπέτειας.
Η εποχή αυτή ίσως θέσει σε δοκιμασία τη σχέση σας, αφού συχνά δεν είναι όλα ρόδινα και πρέπει να είστε στο πλευρό της συντρόφου σας, όταν υποφέρει από ναυτίες, μεταπτώσεις της διάθεσης και τους συνηθισμένους φόβους και τις αγωνίες που βασανίζουν όλες τις μέλλουσες μαμάδες. Η προετοιμασία για τον ερχομό του μωρού σας είναι μια εμπειρία μοναδική και το πιθανότερο είναι να βγείτε από αυτή δυνατότερος από ποτέ και έτοιμος να αντιμετωπίσετε την πρόκληση της πατρότητας.
Προετοιμαστείτε μαζί της
Όταν φτάσει η ώρα, κάντε μαζί με τη σύντροφό σας τις απαραίτητες αγορές για το μωρό. Παρακολουθήστε μαζί τα μαθήματα τοκετού. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να συζητάτε τα συναισθήματα και τους φόβους σας όχι μόνο μεταξύ σας, αλλά και με μέλλοντες γονείς. Αν μπορείτε, να συνοδεύετε τη σύντροφό σας όταν πηγαίνει να κάνει υπερηχογράφημα ή άλλες εξετάσεις για να δείτε πώς αναπτύσσεται το μωρό σας. Βλέποντάς το να κινείται στην οθόνη, θα συνειδητοποιήσετε πόσο αληθινή είναι η παρουσία του στη ζωή σας.
Βοηθήστε τη να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης
Κάποιες γυναίκες περνούν όλη την εγκυμοσύνη τους ήρεμα και ανέφελα, ενώ άλλες ταλαιπωρούνται από πρωινές ναυτίες, περίεργες ορέξεις για ασυνήθιστες τροφές, και την αναστάτωση που συνοδεύει τις ορμονικές αλλαγές. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι εγκυμοσύνες έχουν και καλές και δυσάρεστες πλευρές. Η σύντροφός σας θα βιώσει ένα σωρό πρωτόγνωρα συναισθήματα και σίγουρα θα θέλει να τα μοιραστεί μαζί σας. Ανακαλύψτε τι μπορείτε να κάνετε για να τη βοηθήσετε. Ετοιμάστε της για παράδειγμα, ένα κατάλληλο πρόχειρο γεύμα ή ποτό για να καταπολεμήσετε την πρωινή ναυτία, κάντε της μασάζ στην πλάτη ή απλώς δείξτε της με το δικό σας τρόπο τη συμπαράσταση, την κατανόηση και την αγάπη σας.
Η σύντροφός σας μπορεί να έχει επίσης συναισθηματικές διακυμάνσεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (και μετά τον τοκετό), γι' αυτό μην παραξενεύεστε αν ώρες ώρες γίνεται ευέξαπτη και οξύθυμη. Προσπαθήστε να είστε υπομονετικός και ήρεμος μαζί της και να θυμάστε ότι αυτή η κακοδιαθεσία δεν θα κρατήσει για πάντα. Οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων των ορμονών της εγκυμοσύνης και στις τεράστιες αλλαγές που υφίσταται το σώμα της αυτήν την εποχή.
Βοηθήστε τη να είναι υγιής
Για μερικές γυναίκες δεν είναι καθόλου εύκολο να κόψουν το αλκοόλ και ορισμένες τροφές, γι'αυτό εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε και εσείς το ίδιο όταν είστε μαζί. Αν καπνίζετε, αυτή είναι σίγουρα η πιο κατάλληλη στιγμή για να το κόψετε. Τώρα που η σύντροφός σας καταβάλλει προσπάθειες να τρώει υγιεινά και ισορροπημένα, προσπαθήστε να τη μιμηθείτε.
Συζητήστε τα συναισθήματά σας για τον τοκετό
Όλες οι μέλλουσες μαμάδες ανησυχούν για τον ερχομό του μωρού τους. Θα είναι υγιές; Πώς θα τα βγάλετε πέρα και οι δυο σας με αυτήν την τεράστια αλλαγή στον τρόπο ζωής σας; Είναι πολύ πιθανό να συμμερίζεστε ορισμένα από τα άγχη της. Άλλες ανησυχίες μοιάζουν διαφορετικές, αλλά στην ουσία είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.
Για παράδειγμα, πολλοί άντρες ανησυχούν ότι η σύντροφός τους θα είναι τόσο απασχολημένη με τη φροντίδα του μωρού, που θα τους παραμελεί, ενώ πολλές γυναίκες φοβούνται ότι μετά τη γέννα το σώμα τους θα είναι λιγότερο ελκυστικό και τρέμουν την απόρριψη. Συζητήστε όλα αυτά τα θέματα ανοιχτά προτού γεννηθεί το μωρό. Καλύτερα να τα λύσετε τώρα ήρεμα και λογικά, παρά να τα αφήσετε να ξεσπάσουν αργότερα που θα λειτουργείτε κάτω από μεγαλύτερη πίεση.
Προσφέρετέ της πρακτική υποστήριξη στη διάρκεια του τοκετού
Ενημερωθείτε για το τι συμβαίνει στη διάρκεια του τοκετού και παρακολουθήστε μαζί με τη σύντροφό σας μαθήματα τοκετού, που περιλαμβάνουν και οδηγίες ειδικά για τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε. Η υποστήριξή σας στη διάρκεια των ωδίνων θα έχει θεμελιώδη σημασία, αφού όσο καλύτερα προετοιμασμένος είστε, τόσο περισσότερο θα βοηθήσετε τη σύντροφό σας. Μάθετε καλά τη συντομότερη διαδρομή για το μαιευτήριο και φροντίστε να ξέρετε τι πρέπει να πάρετε μαζί σας όταν έρθει η μεγάλη στιγμή.
familylife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...