Δευτέρα, Οκτωβρίου 10, 2011

Financial Times Deutschland: Επιμονή Μέρκελ,... σε ελληνική χρεοκοπία


Financial Times Deutschland: Επιμονή Μέρκελ σε ελληνική χρεοκοπία 

Αντίθετοι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλά κράτη-μέλη
Πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των FTD αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι σε αντίθεση με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, η γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, θεωρεί αναπόφευκτη τη «σκληρή» αναδιάρθρωση του ελληνικού χέρους.

Η γερμανική κυβέρνηση πιέζει τους ευρωπαίους εταίρους της για μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν: «Συνηγορούμε υπέρ αυτού».

Το ζήτημα αναμενόταν να παίξει σημαντικό ρόλο κατά τη χθεσινή συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί. Η Γαλλία συνεχίζει να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό αυτή την ιδέα.

Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί δήλωσαν στο περιθώριο της συνάντησης ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου προτίθενται να παρουσιάσουν ένα συνολικό σχέδιο για την επίλυση της κρίσης χρέους, από το οποίο θα προκύψει «μια μόνιμη λύση για την Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης».

Επισήμως η γερμανική κυβέρνηση δεν ζητά πτώχευση, αλλά μόνο μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης, που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο.

Χθες, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί παρέπεμψαν στην έκθεση της τρόικας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, η οποία εξετάζει αν η Ελλάδα πληρεί τις απαιτήσεις για καταβολή της επόμενης δόσης των 8 δις. ευρώ. Αν η δόση δεν δοθεί, η χώρα κινδυνεύει το Νοέμβριο να χρεοκοπήσει.

Πολλές πηγές επιβεβαίωσαν χθες στους FTD ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί μακροπρόθεσμα αναπόφευκτη την πτώχευση της χώρας. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πότε αυτή θα ανακοινωθεί. Η Γερμανία θα πρέπει να αναμένει αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλά κράτη - μέλη.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μάνουελ Μπαρόζο προειδοποιεί στην εφημερίδα «Bild Zeitung» για τις «απρόβλεπτες συνέπειες» ενδεχόμενης πτώχευσης. Η κρίση θα μπορούσε εύκολα να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε στους FT ότι αν δεν βρεθεί λύση τις επόμενες εβδομάδες, επαπειλείται οικονομική καταστροφή. Τόνισε δε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο.

Ένα «κούρεμα» του χρέους θα οδηγούσε σε τεράστιες διαγραφές ομολόγων των ευρωπαϊκών τραπεζών. Για πρώτη φορά επίσης θα πλήττονταν άμεσα και οι γερμανοί φορολογούμενοι. Μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει λάβει από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ δάνεια ύψους 65 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη γερμανική κρατική τράπεζα ανασυγκρότησης KfW αναλογούν 13 δις. Αν ένα μέρος αυτού του χρέους διαγραφεί, θα πρέπει να καλυφθεί από τον γερμανικό προϋπολογισμό.
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...