Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2011

Συνδέουν αρθρίτιδα,... και χαλασμένα δόντια!


Η μέτρια έως σοβαρή περιοδοντική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους μη καπνιστές, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότας, στην Μινεάπολη, μελέτησαν 6.616 εθελοντές, οι οποίοι είχαν αξιολογηθεί για περιοδοντική νόσο την περίοδο 1996-1998.
Άλλοι από αυτούς έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα πριν αξιολογηθούν για περιοδοντική νόσο, άλλοι την ανέπτυξαν μετά και άλλοι ήταν υγιείς.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, ο κίνδυνος αναπτύξεως ρευματοειδούς αρθρίτιδας ήταν υπερδιπλάσιος σε όσους είχαν μέτρια έως σοβαρή περιοδοντική νόσο, σε σύγκριση με όσους είχαν υγιή δόντια. Σε όσους όμως ήταν μη καπνιστές, ο κίνδυνος ήταν ακόμα μεγαλύτερος.

Η περιοδοντική νόσος είναι μία ασθένεια των ούλων, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή, η οποία οδηγεί σε αποχωρισμό των δοντιών από τα ούλα, απώλεια της οστεϊκής υποστήριξης των δοντιών και ίσως απώλεια των δοντιών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζέρι Α. Μόλιτορ, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ρευματολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων του πανεπιστημίου, εκτιμούν ότι στη ρίζα της συσχέτισης βρίσκεται η φλεγμονή, καθώς και στις δύο ασθένειες παίζει καθοριστικό ρόλο.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
tanea 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...