Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2011

Τα προβλήματα καρδιάς,... δεν κάνουν διακρίσεις


Η καρδιά δεν «προδίδει» μόνον τους άντρες αλλά και τις γυναίκες. Τα στοιχεία κάνουν τους καρδιολόγους να υπογραμμίζουν πως ο μύθος ότι οι γυναίκες δεν υποφέρουν από καρδιακά νοσήματα καταρρίπτεται παταγωδώς τα τελευταία χρόνια…Γι αυτό και τις συμβουλεύουν να προσέχουν την καρδιά τους σαν τα μάτια τους!
Τα παραπάνω τόνισε σε συνέντευξη Τύπου του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας ο καθηγητής κ. Πάυλος Τούτουζας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

«Η εμμηνόπαυση είναι μια έκδηλη στροφή στην ζωή της γυναίκας με την ελάττωση των οιστρογόνων ορμονών. Οι γυναίκες σε αυτή την περίοδο της ζωής τους παρουσιάζουν εμφανείς σωματικές μεταβολές λόγω λειτουργικών διαταραχών όπως π.χ επιβράδυνση του μεταβολισμού και προοδευτική αύξηση του σωματικού βάρους. Απόρροια αυτών των μεταβολών είναι συχνά η εμφάνιση παραγόντων κινδύνου όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης με τις γνωστές συνέπειες τους» εξήγησε ο κ. Τούτουζας.
Τα προβλήματα για τις γυναίκες όμως, δεν σταματούν εδώ αφού εμφανίζονται και ιδιαίτερα επιρρεπείς στις κακές συνήθειες. «Έτσι οι  γυναίκες που καπνίζουν εμφανίζουν μεγαλύτερη θνητότητα σε σχέση με τους άνδρες και ιδίως αν ταυτόχρονα λαμβάνουν και αντισυλληπτικά δισκία λόγω ταχύτερου μεταβολισμού της νικοτίνης», πρόσθεσε.
Η κακή διατροφή είναι ακόμη ένας παράγοντας στον οποίο επιμένουν οι καρδιολόγοι. Ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορά Ελέγχου Τροφίμων κ. Αντώνιος Ζαμπέλας τόνισε τον καίριο ρόλο που διαδραματίζει η διατροφή στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ιδιαίτερα, υπογράμμισε την σημασία του αλατιού τόσο με την συνηθισμένη του μορφή όσο και αυτού που βρίσκεται κρυμμένο μέσα στις τροφές και αναφέρθηκε στις οδηγίες που υπάρχουν για το θέμα αυτό.
«Αν η πρόσληψη αλατιού μειωθεί από 10 σε 5 γραμμάρια την ημέρα επέρχεται μια μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 4-6 mmHg. Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν ημερήσια πρόσληψη άλατος μέχρι 3.8 γραμ./ημ. Σημειώνεται ότι αυτή την ποσότητα μπορεί κάποιος να την προσλαμβάνει χωρίς την χρήση επιπλέον άλατος στο φαγητό παρά μόνο με το να τρώει πολύ ψωμί και τυρί με ψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο ο διευθυντής του Α΄ Καρδιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων»  κ. Ευάγγελος Παπαστεριάδης επεσήμανε ότι για τους υγιείς ανθρώπους μεγάλο και αδιαμφισβήτητο όφελος για την πρωτογενή πρόληψη αποτελεί η διακοπή του καπνίσματος, η καθημερινή άσκηση, η μεσογειακή διατροφή και η σωστή ρύθμιση της υπέρτασης και του σακχαρώδη διαβήτη
 Επιμέλεια: Μάρθα Καϊτανίδη, mkaitanidi@dolnet.gr
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...