Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2011

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: «Φάρμακο»,... η γυμναστική

Αν νομίζετε ότι η γυμναστική κάνει κακό στις αρθρώσεις και μπορεί να επιδεινώσει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ξανασκεφθείτε το. Μελέτες δείχνουν ότι, αντιθέτως, μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες να αντιμετωπίσουν καλύτερα την ασθένειά τους, διότι ελαττώνει τον πόνο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων, αυξάνει τη δύναμη των μυών που στηρίζουν τις αρθρώσεις, αυξάνει την ευλυγισία και την αντοχή, βελτιώνει την ενεργητικότητα των ασθενών, συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους, βοηθάει τους πάσχοντες να κοιμούνται καλύτερα και επιπλέον βελτιώνει το αίσθημα ευεξίας τους.

Η νεώτερη από τις μελέτες πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Λέιντεν στην Ολλανδία, οι οποίοι επανεξέτασαν οκτώ προγενέστερες κλινικές μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει 575 πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Όπως διαπίστωσαν, οι ασθενείς είχαν πολλά να κερδίσουν από προγράμματα γυμναστικής που είχαν σχεδιαστεί ειδικά ώστε να βελτιώνουν τη δύναμη και την αντοχή τους.
Τα προγράμματα αυτά συμπεριελάμβαναν αεροβικές ασκήσεις σε συνδυασμό με προπόνηση για δύναμη και οι εθελοντές γυμνάζονταν υπό επίβλεψη επί 6 ή περισσότερες εβδομάδες, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και επί 20 ή περισσότερα λεπτά κάθε φορά.

Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές έγραψαν στην Cochrane Library ότι «η αεροβική προπόνηση αντοχής σε συνδυασμό με προπόνηση για δύναμη πρέπει να συνιστάται ως ρουτίνα στους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα».

Πάντως οι ειδικοί τονίζουν πως πριν εγγραφείτε σε ένα πρόγραμμα ασκήσεων πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για να καθορίσει ποιες και πόσο έντονες ασκήσεις ή/και αθλήματα μπορείτε να κάνετε και ποιες όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...