Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2011

NY Times: Ο χρόνος μετρά,... αντίστροφα για το ευρώ

Η Ελλάδα ταλαντεύεται, η Ιταλία σείεται και η Γαλλία αρχίζει να ταρακουνιέται λέει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα 
Η Ελλάδα ταλαντεύεται, η Ιταλία σείεται και η Γαλλία αρχίζει να ταρακουνιέται λέει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα
Την εκτίμηση ότι παρά τις δραματικές αλλαγές, σε πολιτικό επίπεδο τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, το παράθυρο ευκαιρίας για τη διάσωση του ευρώ “κλείνει επικίνδυνα”, εκφράζουν οι New York Times.

Η Ιταλία είναι πλέον ευάλωτη, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και η τέταρτη υπερχρεωμένη χώρα στον κόσμο, έφερε την κρίση στον πυρήνα του ευρώ, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. Μπορεί να υπάρχει έντονη φημολογία για έξοδο των μικρότερων χωρών από την Ευρωζώνη, αλλά χωρίς την Ιταλία δεν υπάρχει ευρώ, λέει χαρακτηριστικά. “Και σίγουρα τότε, δεν θα πρόκειται για ένα ευρώ, που μπορεί να χαρακτηρισθεί κοινό νόμισμα”, επισημαίνει.
Την ώρα, που αυξάνεται διαρκώς ο δανεισμός της Ιταλίας, σε τιμές που διαμορφώνουν οι αγορές, δεν υπάρχει ένα τείχος – προστασίας, αρκετά μεγάλο, που θα εγγυηθεί για το χρέος της, ύψους 2.6 τρισ. δολάρια.
“Η τωρινή κατάσταση στην Ιταλία μπορεί να είναι βιώσιμη για μερικές μέρες, ίσως και εβδομάδες, αλλά όχι για μήνες” αναφέρει ο επικεφαλής των διεθνών σχέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με έδρα το Παρίσι, Thomas Klau. "Το νέο κεφάλαιο, που θα γραφτεί για την Ε.Ε θα είναι είτε το τέλος της Ευρωζώνης, είτε θα δημιουργηθεί ένα νέο μεγαλύτερο κενό στην πολιτική και οικονομική ενσωμάτωση", συμπλήρωσε.
Πάντως, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, αναφέρουν οι N.Y Times θα οδηγήσει σύντομα σε χτύπημα του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, από τις αγορές. Η Ελλάδα ταλαντεύεται, η Ιταλία σείεται και η Γαλλία αρχίζει να ταρακουνιέται. Για την τελευταία, ενδεικτικό της κατάστασης είναι το “λάθος”, που διέρρευσε σχετικά με τις προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης, για τη χρηματοπιστωτική της, πλέον ικανότητα.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...