Wall Street, με τις μαζικές απολύσεις στελεχών να
επηρεάζουν την ποιότητα των παρεχόμενων
υπηρεσιών, αλλά και τις σχέσεις με τους πελάτες.
Από την άλλη πλευρά, οι «τυφλές» απολύσεις επηρεάζουν έμμεσα και τους μετόχους, καθώς οι πρόχειρες λύσεις για την εξοικονόμηση δαπανών συρρικνώνουν ανησυχητικά τον αριθμό των ταλαντούχων στελεχών που έχουν τις δεξιότητες να αυξήσουν την πελατειακή βάση σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς και να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις.
Ο κατάλογος των τραπεζών που προχωρούν σε κατάργηση θέσεων εργασίας μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο: HSBC, Barclays Goldman Sachs και Bank of New York Mellon έχουν ανακοινώσει, τους τελευταίους μήνες, σχέδια για μαζικές απολύσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America Μπράιαν Μόινιχαν, παρουσίασε σχέδια για συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού κατά 3.500 θέσεις επιπλέον.
Τα σχέδια της Bank of America ανεβάζουν τον αριθμό των απολύσεων στον αμερικανικό χρηματοοικονομικό τομέα στις 18.252 - 6% υψηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπως προκύπτει από στοιχεία της Challenger, Gray & Christmas. Ορισμένες επιχειρήσεις έχουν ήδη εφαρμόσει πρόγραμμα περικοπών: η HSBC έχει απολύσει 5.000 εργαζομένους, με 25.000 περισσότερους να εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν μέχρι τα τέλη του 2012.
Οι απολύσεις επηρεάζουν αρνητικά το ηθικό των στελεχών της Wall Street, που αντιμετωπίζουν και περισσότερες ώρες εργασίας, διαπιστώνουν αναλυτές του Reuters. Σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα στελέχωσης επιχειρήσεων, οι υψηλότερα αμειβόμενοι στη Wall Street μπορούν να θεωρηθούν εύκολοι στόχοι, λόγω των αλλαγών στα πακέτα αποδοχών στο πλαίσιο του νόμου Ντοντ-Φρανκ για τη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα.
Ο μέσος μισθός των διευθυντικών στελεχών σε επενδυτικές τράπεζες έχει διπλασιασθεί στα 400.000 δολάρια, όπως αναφέρει ο Πολ Σορμπέρα, πρόεδρος της Alliance Consulting. Εν των μεταξύ, τα μπόνους των στελεχών για το 2011 αναμένεται να μειωθούν κατά 30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Johnson Associates.
Οι υψηλότερες αποδοχές και τα μειωμένα μπόνους περιορίζουν τα περιθώρια ελιγμών στη Wall Street σε δύσκολους καιρούς, αναγκάζοντας τις επενδυτικές τράπεζες να προσφεύγουν στη λύση των απολύσεων.
Ορισμένοι κύκλοι εκτιμούν ότι οι τράπεζες απλώς επαναλαμβάνουν τη συνηθισμένη στρατηγική προσλήψεων: μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης, για να σπεύσουν σε προσλήψεις, όταν ανακάμψουν οι αγορές.
Σε ορισμένους τομείς, ακολουθείται η τακτική του outsourcing. «Υπάρχει πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο που καταστρέφεται σε εποχές ύστερα από σκάσιμο μιας φούσκας, κεφάλαιο που είναι δύσκολο να αντικατασταθεί», αναφέρει ο Κόνραντ Τσικοτέλο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.
naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου