Υπάρχουν κάποια αλκοολούχα ποτά που αξίζει τον
κόπο να τα πιείτε από την… πηγή, δηλαδή τη χώρα
καταγωγής τους, έτσι ώστε να έχετε εντρυφήσει από
κάθε άποψη στην κουλτούρα του τόπου που επισκέπτεστε.
Αν πάλι τα ταξίδια δεν είναι το φόρτε σας, μπορείτε να «παραγγείλετε» από τους φίλους σας σαν δώρο από τον επόμενο προορισμό τους, μια εξάδα… μπύρες αντί για ένα άρωμα ή μια κρέμα νυχτός...
Σάκε: το ιαπωνικό κρασί με τη μεγάλη ιστορία
Στην Ιαπωνία κυκλοφορεί με το καλλιτεχνικό του, ως nihonshu (που σημαίνει ιαπωνικό αλκοόλ). Σε εμάς τους υπόλοιπους, όμως, έχει «συστηθεί» ως σάκε. Πρόκειται για κρασί από ρύζι με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 15% με 17%. Πριν δημιουργηθεί το πρώτο εργαστήριο παρασκευής σάκε στο Κιότο τον 7ο αιώνα, το σάκε καταναλωνόταν σε μια μορφή χυλού, ο οποίος μάλιστα σε αρκετές περιοχές προέκυπτε από… μάσημα του ρυζιού. Μαζεύονταν δηλαδή ολόκληρα χωριά, μασούσαν το ρύζι κι έπειτα το έφτυναν σε σκάφες. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 1600 ειδικοί στην παρασκευή αυτού του διάφανου ποτού, με ποικιλίες που κυμαίνονται από γλυκό, μέχρι πιο φρουτώδες, ενώ όταν σερβίρεται δροσερό, αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο η γεύση του.
Όσοι δεν έχουν αδυναμία στις ξανθές, προτιμούν τις… μαύρες μπίρες. Όσοι μάλιστα τις προτιμούν, τις λατρεύουν και θα έπαιρναν ένα μπουκάλι μαύρη μπίρα μαζί τους αν ήταν ναυαγοί σε ένα ερημονήσι. Το χαρακτηριστικό της είναι η γεύση της βύνης κριθαριού, το άρωμα της καβουρδισμένης καραμέλας και ο κρεμώδης αφρός της. Το κριθάρι προστίθεται κατά τη ζύμωση. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι η μαύρη μπίρα μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά λόγω της περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικά.
Κάποιος (προφανώς λάτρης της μπίρας) είπε κάποτε: «Η ομορφιά βρίσκεται στα μάτια αυτού που κρατάει ένα μπουκάλι μπίρα» κι αν όντως ισχύει αυτό, τότε το Βέλγιο θα είναι γεμάτο ομορφιές… Παράγει περίπου 450 είδη μπίρας, με ειδικό ποτήρι να συνοδεύει την κάθε μία και διαθέτει μερικές από τις πιο γνωστές ζυθοποιίες. Η μοναστηριακή μπίρα Trappist ήταν αυτή που πρώτα παρασκευάστηκε από καλόγερους και σήμερα, παρ’ όλο που υπάρχουν 174 μοναστήρια… Trappist, μόνο επτά από αυτά (τα 6 στο Βέλγιο και το 1 στην Ολλανδία), παράγουν την αυθεντική μοναστηριακή μπίρα.
Το αψέντι, το ποτό των καλλιτεχνικών κύκλων με την έντονη γεύση και το πολύ αλκοόλ, αποτέλεσε την έμπνευση πολλών μεγάλων καλλιτεχνών, όπως του Βαν Γκογκ, του Έρνεστ Χέμινγουεϊ και του Όσκαρ Ουάιλντ. Φτιάχνεται από αψιθιά, μάραθο και άνηθο, ενώ στη Βοημία το έπιναν λιώνοντας λίγη ζάχαρη μέσα στο ποτήρι τους για να γλυκάνουν την πικρή γεύση του άνηθου. Με επιδράσεις παρόμοιες με αυτές που προκαλεί το όπιο, η «πράσινη νεράιδα» είχε απαγορευτεί στην Ευρώπη μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ πλέον οι κυβερνήσεις μειώνουν τα επίπεδα μιας ουσίας που βρίσκεται στην αψιθιά και αποτελεί συστατικό που συνδέεται και με την κάνναβη.
Κρασί Βουργουνδίας: κρασί από την… πηγή
Caipiroska: Viva Brasil
Μόνο δύο άνθρωποι γνωρίζουν τη μυστική συνταγή για την παραγωγή αυτού του φυσικού λικέρ (με 36% περιεκτικότητα σε αλκοόλ). Οι «εκλεκτοί» είναι οι μοναδικοί που τους επιτρέπεται η είσοδος στο χώρο Drogikamr, όπου συνδυάζονται διάφορα βότανα και μπαχαρικά, τοποθετούνται σε τσουβάλια και έπειτα, εμποτίζονται με αλκοόλ για μια εβδομάδα. Το μείγμα έπειτα συνδυάζεται με νερό και ζάχαρη και τοποθετείται σε βαρέλια βελανιδιάς για 2 μήνες, ενώ όταν φτάνει στο ποτήρι μας σερβίρεται παραδοσιακά δροσερό και κάνει καλό στην πέψη.
George Dickel Tennessee Whisky: το καμάρι των ΗΠΑ
Φωτογραφία: www.dickel.com |
Το ποτό που έχει μοιράσει ίσως τα περισσότερα… μεθύσια στον κόσμο, παράγεται από το κακτοειδές φυτό που ονομάζεται μπλε αγαύη, η οποία φυτρώνει στην Πολιτεία Τζαλίσκο στο Μεξικό. Συνήθως είναι διάφανη και καθαρή, υπάρχουν όμως άλλες ποικιλίες της, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνουν και αυτές που αφήνονται για παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Ο καλύτερος τρόπος σερβιρίσματος είναι σε θερμοκρασία δωματίου και συστήνεται να πίνεται με μικρές γουλιές, προσθέτοντας αλάτι στο στόμιο του ποτηριού και μια φέτα λεμόνι αν επιθυμείτε.
Βότκα: η… πλανεύτρα από την Πολωνία
naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου