Τρίτη, Νοεμβρίου 15, 2011

Ε.Ε.: Από την Παρασκευή,... τα τσιγάρα που σβήνουν μόνα τους


Εκτός από βλαβερά για την υγεία, είναι και μια από τις βασικότερες αιτίες πυρκαγιών. Έτσι, από την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων σε φωτιές, όλα τα τσιγάρα που θα πωλούνται σε μισό δισεκατομμύριο καπνιστές ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να έχουν «μειωμένη ροπή ανάφλεξης» (RIP),
να σβήνουν δηλαδή μόνα τους εάν αφεθούν αναμμένα.
«Δεν υπάρχει ασφαλές τσιγάρο και, βέβαια, το ασφαλέστερο είναι να μην καπνίζουμε καθόλου», τόνισε σχετικά ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για θέματα Υγείας και Καταναλωτών Τζον Ντάλι. «Αν όμως κάποιοι επιλέγουν να καπνίζουν, τότε τα νέα πρότυπα θα επιβάλουν στις καπνοβιομηχανίες να παράγουν μόνο τσιγάρα με μειωμένη ροπή ανάφλεξης και, δυνητικά, θα προστατεύσουν εκατοντάδες πολίτες από αυτόν τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς».
Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι τα νέα πρότυπα ασφαλείας θα μπορούσαν να σώσουν σε ετήσια βάση τη ζωή έως και 500 συμπολιτών μας και να αποτρέψουν την εκδήλωση 30.000 πυρκαγιών. «Υπάρχουν αποδείξεις ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να μειωθεί κατά περισσότερο από 40% με την εισαγωγή τσιγάρων τύπου RIP», ανακοίνωσε η Κομισιόν επικαλούμενη στοιχεία από τη Φινλανδία, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εφάρμοσε την οδηγία, η οποία υιοθετήθηκε το 2008.
«Μειωμένη ροπή ανάφλεξης»
Στο πλαίσιο των νέων προτύπων ασφαλείας, οι κατασκευαστές τσιγαρόχαρτου καλούνται να τοποθετήσουν στα άκρα του τσιγάρου δύο δακτυλίους από παχύτερο χαρτί. Κάτι τέτοιο διασφαλίζει ότι, εάν το τσιγάρο εγκαταλειφθεί, ο καπνός που θα φθάσει στον έναν από τους δύο δακτυλίους, οι οποίοι περιορίζουν την παροχή οξυγόνου, θα σβήσει από μόνος του. Έτσι, τα τσιγάρα αυτού του τύπου μειώνουν το χρόνο καύσης και παράλληλα τις πιθανότητες να πάρουν φωτιά π.χ. τα έπιπλα ή τα υφάσματα ενός σπιτιού, ενδεχομένως με τραγικές συνέπειες.
«Εάν δεν ρουφήξεις, τα τσιγάρα σβήνουν από μόνα τους», εξηγεί ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Φρεντερίκ Βενσάν, διευκρινίζοντας ότι οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν τα πούρα.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...