Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2011

Το μεγάλο μας,... τσίρκο


thumb

Άβουλες, μοιραίες και κακόμοι­ρες, ανίκανες να διαχειριστούν τις καταστάσεις που οι ίδιες δη­μιούργησαν αποδείχθηκαν τις τελευ­ταίες μέρες οι ηγεσίες των δύο μεγά­λων κομμάτων, αφού, επιδεικνύοντας απίστευτο τυχοδιωκτισμό, έπαιζαν με τα νεύρα των Ελλήνων, οι όποιοι πε­ρίμεναν το αυτονόητο. Να μάθουν αν θα... κυβερνηθεί η χώρα!
Έκπληκτοι οι Έλληνες πολίτες, αλλά και οι Ευρωπαίοι,
παρακολουθούσαν τις αλλεπάλληλες πολιτικές παλινωδί­ες, τις άνευ προηγουμένου ιδεολογι­κές κωλοτούμπες και τους μικροκομ­ματικούς τακτικισμούς προκειμένου τα δύο μεγάλα κόμματα να μειώσουν τις απώλειές τους από μία πρωτοφα­νή κρίση στην οποία περιήλθε η χώρα εξαιτίας των ατυχών κινήσεών τους. Όχι, αυτό που ζήσαμε τις τελευταίες επτά ημέρες δεν επρόκειτο για πολιτι­κό θρίλερ, αλλά για φαρσοκωμωδία σε στιλ Μίστερ Μπιν.
Όλα άρχισαν την περασμένη Δευτέ­ρα, όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αιφνιδίασε τους πάντες λέ­γοντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ότι προγραμμάτιζε να κάνει δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβα­ση στις 4 Δεκεμβρίου και θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του μέσα από μία τριήμερη διαδικασία που θα άρχιζε την περασμένη Τετάρτη και θα τελείωνε την Παρασκευή.
Το σχέδιο αυτό λέγεται ότι το είχε συζητήσει με τους Καστανίδη, Πετσάλνικο, Αθανασάκη και Ρέππα την Κυρια­κή το απόγευμα και ότι κάποιοι από αυ­τούς τον είχαν ενθαρρύνει να προχω­ρήσει σε αυτές τις κινήσεις.
Πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα κατάφερε ο πρωθυπουργός με δήλωσή του να κερδίσει το ενδιαφέρον όλων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ιδιαίτε­ρα ο... Σαρκοζί νόμιζε ότι ζούσε σε... ει­κονική πραγματικότητα, δεδομένου ότι ο Παπανδρέου ουδέποτε του είχε μιλή­σει για τις προθέσεις του. Η έκπληξή του μεγάλωσε και έγινε οργή όταν κα­τάλαβε ότι η Μέρκελ ήταν ενήμερη, σε αντίθεση με τον ίδιο!
Στο νοσοκομείο
Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο πρωθυπουργός κλήθηκε εσπευσμέ­να στις Κάννες, στους G20, ενώ ο Ευ­άγγελος Βενιζέλος προτίμησε να μπει για κάποιες ώρες σε ιδιωτικό νοσοκομείο, αφού τον έπιασε η κοιλίτσα του. Δεδομένου ότι ο έτερος αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος βρισκόταν στην Κίνα για διμερείς συνομιλίες, κυκλοφόρησε το ανέκδοτο ότι «ο ένας αντιπρόεδρος κάνει τον ψόφιο κοριό και ο άλλος τον Κινέζο».
Την ίδια μέρα πάντως – δηλαδή την προηγούμενη Τετάρτη – ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, κήρυττε τον νέο ανένδοτο με τη φράση οι «μάσκες έπεσαν». Μό­νο που τότε δεν μπορούσε να φαντα­στεί ότι ο ανένδοτος θα γινόταν... ανέκ­δοτος, αφού ο Σαμαράς αναγκάστηκε λίγες ώρες μετά να κάνει τον μεγάλο συμβιβασμό. Τη μεγάλη κωλοτούμπα.
Την Τετάρτη το απόγευμα ο Γ. Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέ­λος πήραν το αεροπλανάκι για Κάννες ώστε να αντιμετωπίσουν την μήνιν των Ευρωπαίων εταίρων μας, που τους πε­ρίμεναν για να τους νουθετήσουν. Το «ξύλο» που έπεσε εκεί, ήταν πέρα από κάθε φαντασία, ενώ το ραβασάκι που τους δόθηκε για το ερώτημα του δημοψηφίσματος ήταν σαφές: Μέσα ή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Ευρώ ή δραχμή;
Στα κάγκελα
Με την ουρά στα σκέλια και με ανοι­χτό το ενδεχόμενο οι οργισμένοι πολί­τες να ψηφίσουν ακόμη και την έξοδο της χώρας από το ευρώ, Παπανδρέου και Βενιζέλος πήραν τον άχαρο δρόμο της επιστροφής. Λίγο πριν μπουν στο αεροπλάνο, ο υπουργός Οικονομικών πληροφορήθηκε ότι η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στα κάγκελα και μία ομάδα στελεχών του κόμματός του υπό τον Ανδρέα Λοβέρδο θα προχωρούσε την επόμενη ημέρα σε μία πρωτοβουλία προκειμένου να ματαιωθεί το δημο­ψήφισμα.
Έτσι αποφάσισε να κάνει αυτός την πρώτη κίνηση δρομολογώντας τις εξελίξεις. Τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης ο Ευάγγελος Βενιζέλος με μια αναλυτική ανακοίνωση εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους ήταν κατά του δημοψηφίσματος.
Αυτή η κίνηση ήταν μόνο η αρχή. Μέ­σα στην ημέρα οι κορυφαίοι υπουργοί άρχισαν να διαφοροποιούνται ο ένας μετά τον άλλο, η Μιλένα Αποστολάκη ανεξαρτητοποιήθηκε, ενώ πολλοί βουλευτές απειλούσαν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Μας έκαναν ριάλιτι στην τηλεόραση
Υπό το βάρος των καταστάσεων ο Γ. Παπαν­δρέου συγκάλεσε Υπουργικό Συμβούλιο όπου... αποκάλυψε ότι το δημοψήφισμα ήταν μπλόφα για να συρθεί ο Σαμαράς σε μία κυβέρνηση συ­νεργασίας πιεζόμενος από τις καταστάσεις. Το ίδιο απόγευμα έγινε και μια θυελλώδης συνε­δρίαση της Κ.Ο., όπου τα χειρότερα αποφεύ­χθηκαν λόγω της ψύχραιμης αντίδρασης των παλαιοτέρων που αντελήφθησαν ότι θα έπε­φτε ξύλο. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής, οπότε ο πρωθυ­πουργός πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, υπήρξε ένα απίστευτο παρασκήνιο, με τον Παπανδρέου να διαβεβαιώνει όλους τους συνομιλητές του ότι, εάν έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης, θα παραιτείτο και θα ζητούσε να δημιουργηθεί μια κυβέρ­νηση συνεργασίας με όλα τα κόμματα, ιδιαίτε­ρα με τη Ν.Δ.
Έτσι από το Σάββατο το πρωί το μπαλάκι πήγε στο στρατόπεδο της Ν.Δ. Οι πιέσεις που ασκή­θηκαν προς τον Σαμαρά από τους Ευρωπαίους πήραν τη μορφή εκβιασμού. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναγκάστηκε να πει ότι, για να μην χρεο­κοπήσει η χώρα, θα συναινούσε σε μία κυβέρ­νηση θέτοντας κάποιους όρους οι οποίοι ώρα με την ώρα γίνονταν κενό γράμμα.
Τα ονόματα
Τελικά, αφού αποδέχτηκε να είναι στην κυ­βέρνηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άρχισε η συζήτηση για το όνομα του νέου πρωθυπουργού.
Από την Κυριακή μέχρι και την Τετάρτη το απόγευμα οι πο­λιτικοί φωστήρες του τόπου δεν μπο­ρούσαν να καταλήξουν αν θα ήταν πολι­τικό πρόσωπο ή εξωκοινοβουλευτικός παράγοντας. Μάλιστα, ενώ την Τρίτη το βράδυ ακουγόταν ότι έχουν καταλήξε ι στον Λουκά Παπαδήμο, από το περιβάλλον του τραπε­ζίτη έγινε γνωστό ότι ουδέποτε του είχε γίνει πρόταση.
Τα  ονόματα  που  έπαιξαν ακόμα ήταν των Π. Ρουμελιώτη, Ν. Διαμαντούρου, Β. Σκουρή, Φ. Πετσάλνικου, Α. Κακλαμάνη. Μέχρι και της Βάσως Παπανδρέου! Όσο για τους Ευρωπαίους; Μας κάνουν ριάλιτι, παίζουν παιχνίδια στο Ίντερνετ με «κατοχύρωση» ελληνικών οικοπέδων, ο Σαρ­κοζί λέει τον Παπανδρέου τρελό και κα­ταθλιπτικό, χαρακτηρίζουν ανεύθυνο τον πρόεδρο της Ν.Δ. και χλευάζουν την ευκολία με την οποία ανακοινώ­νεται αλλά και καταργείται ένα δημο­ψήφισμα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όλη αυτή διαδικασία εξελίχθηκε σε παρω­δία, τραγωδία και, εν τέλει, έφτασε να προκαλεί... αηδία.
pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...