Παρασκευή, Οκτωβρίου 21, 2011

HΠΑ: Σήμαναν «συναγερμό»,... για ιό παρόμοιο με τον Stuxnet

Στην αρχή ήταν ο ιός Stuxnet ο οποίος έσπειρε τον πανικό σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σειρά τώρα έχει ο «Duqu», τον οποίο οι ερευνητές χαρακτήρισαν παρόμοιο με τον Stuxnet.
H εταιρεία ασφάλειας λογισμικού Symantec δήλωσε πρόσφατα ότι ένα εργαστήριο έρευνας με διεθνείς διασυνδέσεις προειδοποιήθηκε για κακόβουλο κώδικα που «μοιάζει πολύ με τον Stuxnet». «Ονομάστηκε» Duqu γιατί δημιουργεί αρχεία με το πρόθεμα «DQ».
Η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι γνώριζε τις συγκεκριμένες αναφορές και είχε
πάρει τα μέτρα της. «Η ομάδα αντίδρασης -DHS- σε επείγοντα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων έχει εκδόσει μια δημόσια προειδοποίηση ενώ θα συνεχίσει να εργάζεται με την ευρύτερη διαδικτυακή κοινότητα για να συγκεντρώνει και να διαχέει πληροφορίες σε συνεργάτες», δήλωσε στέλεχος της DHS.
Ψάχνεις για δουλειά...;
H Symantec είπε ότι πολλά τμήματα του Duqu ήταν σχεδόν ταυτόσημα με του Stuxnet αν και είχαν εντελώς διαφορετικό σκοπό. Ο νέος ιός λειτουργεί μάλλον προπαρασκευαστικά για επικείμενες επιθέσεις, τύπου Stuxnet. Πρόκειται για ένα κακόβουλο λογισμικό που στοχεύει βιομηχανικά συστήματα ελέγχου που παράγονται από την Siemens. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ιός παρέλυσε συσκευές φυγοκέντρησης που χρησιμοποιεί το Ιράν για τον εμπλουτισμό ουρανίου· ΗΠΑ και Ε.Ε. κατηγορούν το Ιράν για κρυφό πρόγραμμα πυρηνικού εξοπλισμού. Οι περισσότεροι συναινούν στο ότι η δομή του δείχνει πως παρήχθη μάλλον από τις ΗΠΑ ή από το Ισραήλ.
Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί λένε ότι ο Duqu έχει σχεδιαστεί να συγκεντρώνει δεδομένα από τους κατασκευαστές βιομηχανικών συστημάτων ελέγχου και να καθιστά έτσι πολύ πιο εύκολη οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση. Eπιπλέον, η Symantec είπε ότι οι δημιουργοί του Duqu είχαν πρόσβαση στον κώδικα του Stuxnet.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...