Παρασκευή, Οκτωβρίου 21, 2011

Στο φως οι επιστολές,... προς Λαγκάρντ

Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα
Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 και του 2012 περιλαμβάνει η επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στις 27 Σεπτεμβρίου.

Το ΔΝΤ είχε ζητήσει την έγγραφη δέσμευση του πρωθυπουργού για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου, προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εφαρμογής
Ψάχνεις για δουλειά...;
του Μνημονίου και να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της 6ης δόσης.
Η τρόικα είχε διακόψει τρεις εβδομάδες νωρίτερα την αποστολή ύστερα από την απόπειρα της κυβέρνησης να αλλάξει τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου.
Η επιστολή του κ. Παπανδρέου και αυτή του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου κατατέθηκαν χθες από τον τελευταίο στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου. Στο μόλις δέκα γραμμών κείμενο, ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα επισπεύσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις και παραπέμπει για περισσότερες λεπτομέρειες στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών.
Επιστολή ΒενιζέλουΟ υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην επιστολή του προς την κ. Λαγκάρντ τονίζει ότι είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να υλοποιήσει το Μεσοπρόθεσμο και να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. Επίσης, σημειώνει ότι είναι επιλογή της να επιταχύνει την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων ώστε να «διαψεύσει κάθε παρανόηση σχετικά με τη βούληση και την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους».
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται λεπτομερέστερα στα μέτρα που περιελήφθησαν τελικά στο πολυνομοσχέδιο, όπως η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, στη μείωση των συντάξεων, στην επίσπευση των αλλαγών στις επικουρικές συντάξεις και στην περικοπή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20% κατά μέσο όρο μέσω του ενιαίου μισθολογίου.
Για την εφεδρείαΕπίσης, αναφέρει την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας 30.000 υπαλλήλους του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και επισημαίνει ότι το μέτρο μπορεί να επεκταθεί με τη συναίνεση των εργαζομένων, ώστε να βελτιωθεί η απόδοσή του.
Υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι οι αποδοχές στη διάρκεια της εργασιακής εφεδρείας και η αποζημίωση στο τέλος αυτής θα καθοριστούν σε τέτοια επίπεδα που θα είναι συμβατά με τους δημοσιονομικούς στόχους. Ο κ. Βενιζέλος δεσμεύεται ότι όλα τα παραπάνω θα έχουν θεσμοθετηθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.
Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, βασιζόμενη σε τεχνοκρατικά κριτήρια, να επιταχύνει την πώληση τμημάτων δημοσίων επιχειρήσεων και δημόσιας ακίνητης περιουσίας και τις συμβάσεις παραχώρησης.
Επίσης, δεσμεύεται ότι θα επισπεύσει τη λήψη μέτρων ώστε να καλύψει το δημοσιονομικό κενό των ετών 2013 - 2014.
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...