Παρασκευή, Οκτωβρίου 21, 2011

«Καίει» η τιμή,... του πετρελαίου θέρμανσης


Αρχίζει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αφού έληξε η απεργία των τελωνειακών


40% η αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Από 0,90 έως και 0,92 ευρώ το λίτρο αναμένεται να πωλούν τα βενζινάδικα.Εξι συμβουλές για να αποφύγετε τις "παγίδες"

Ψυχρολουσία... στα νοικοκυριά προκαλούν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, οι οποίες είναι υψηλότερες κατά περίπου 40% σε
Ψάχνεις για δουλειά...;
σχέση με πέρυσι. Η διάθεσή του, τελικά, ξεκινά σήμερα μετά από επτά ημέρες καθυστέρησης λόγω των απεργιών των τελωνειακών.
Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά το κόστος θέρμανσης οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών έδιναν χθες τιμές από 0,90 έως και 0,92 ευρώ το λίτρο. Στα βενζινάδικα αναμένονται τιμές ανάμεσα στα 0,93 με 0,95 ευρώ το λίτρο. Πέρυσι είχε κάνει "πρεμιέρα" στην αγορά με τιμές από 0,65 έως 0,67 ευρώ το λίτρο.
Εξίσωση
Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται σε "καυτές" τιμές λόγω της σταδιακής εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης με εκείνον του ντίζελ κίνησης. Μάλιστα φέτος η αύξηση είναι γύρω στα 5 ευρώ ανά χίλια λίτρα.
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή δίνει στα νοικοκυριά έξι συμβουλές προκειμένου να αποφύγουν τις "παγίδες" που στήνουν επιτήδειοι κατά την παράδοση των ποσοτήτων:
1. Να συγκρίνουν, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις τιμές.
2. Να προσέχουν το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό.
3. Να καταγράφουν οι ίδιοι την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, πάντοτε παρουσία του βυτιοφορέα.
4. Να μην εμπιστεύονται τον μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν το δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο.
Δηλαδή να γνωρίζουν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν τις διαστάσεις της δεξαμενής τους. Π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 1,5 μέτρο, πλάτος ένα μέτρο και ύψος ένα μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 1,5 κυβικό μέτρο (1,5x1x1=1,5) ή 1.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 15 λίτρα (1500:100=15).
5. Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν πρώτα παρέλθει 5-6 λεπτά.
6. Να πληρώνουν εφόσον αναγράφεται στην απόδειξη παραλαβής-πληρωμής το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...