Κυριακή, Οκτωβρίου 16, 2011

Έχει χάσει,... τον ύπνο του


thumb


Στο τέλος ξυρίζουν τον γα­μπρό», λέει η λαϊκή παροιμία και ο «εν αναμονή πρω­θυπουργός» Αντώνης Σαμαράς δεν αισθάνεται άνετα με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σαν να μην έφτανε αυτό, πρώ­τη φορά ο πρόεδρος της Ν.Δ. μοιάζει εγκλωβισμένος στην πολιτική που ακο­λούθησε το τελευταίο διάστημα και από την οποία είναι πλέον πολύ δύσκο­λο να βγει. Μόνο που το
πρόβλημα του αρχηγού της
ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΕ 200 ΕΥΡΩ!!!
αξιωματικής αντιπολίτευ­σης δεν είναι πλέον η κυβέρνηση, αλλά η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, που εμφανίζονται να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.
Η αντίστροφη μέτρηση για την άτα­κτη υποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έχει αρχίσει, μόνο που κανείς δεν ξέρει πώς θα γίνει αυτή, δηλαδή μέσα από ποια διαδικα­σία η Ν.Δ. θα επανακαθορίσει τη θέση της, αφού τα δεδομένα φαίνεται να αλ­λάζουν δραματικά.
Οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες γύρω από το κούρεμα του ελληνικού χρέους και την ελεγχόμενη πτώχευ­ση, αλλά και όσα θα γίνουν τόσο στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες όσο και στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αξιολογούνται εξα­ντλητικά από τα γαλάζια στελέχη προ­κειμένου να μην βρεθούν προ εκπλή­ξεων. Όλη την τελευταία εβδομάδα οι συνεδριάσεις στη Συγγρού δίνουν και παίρνουν και όλα τα σενάρια πέφτουν στο τραπέζι.
Το «κούρεμα»
Το σενάριο που αξιολογείται ως το χειρότερο από το επιτελείο του Σαμαρά θέλει να προχωρά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με ταυτόχρονη εκχώρηση της επικαρπίας του συνό­λου της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Οι στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. θεωρούν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η κυβέρνηση δεν αποκλείε­ται να ζητήσει την έγκριση του σχεδίου από τη Βουλή με πλειοψηφία 180 βου­λευτών. Σε αυτή την περίπτωση η Ν.Δ. θα καταψηφίσει τη νέα συμφωνία, δι­ευκρινίζοντας ωστόσο ότι είναι ενάντια όχι στην «αξιοποίηση» της περιουσίας του Δημοσίου, αλλά στην εκχώρηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, μιλώντας στις αρχές της εβδομάδας ο Σαμαράς στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμ­ματός του, ξεκαθάρισε πως το κόμμα του «δεν θα υποκύψει σε διλήμματα που έχουν ως επιχείρημα τη σωτηρία της χώρας» και διευκρίνισε ότι «η Ν.Δ. δέχεται την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μόνο με ελ­ληνικό έλεγχο και ελληνική εποπτεία - και ας υπάρξουν ξένοι επιτηρητές».
Φυσικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πως αυτή η στάση τους θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερες αντιδράσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Συγγρού ανα­μένουν την επόμενη εβδομάδα, κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Σαμαράς αναμένεται να δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τους Ευρω­παίους ομολόγους του προκειμένου να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να συναι­νέσει στο νέο σχέδιο... «σωτηρίας της χώρας».
Δύσκολες ώρες
Αυτή τη φορά ο αρχηγός της αξιω­ματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να περάσει δύσκολα στη συνεδρίαση του ΕΛΚ, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη υπάρχει στα σκαριά πρωτοβουλία Ευρωπαίων ηγετών που θα προσπαθήσουν να τον μεταπείσουν με το επι­χείρημα ότι πλέον αναλαμβάνει μεγά­λη ευθύνη για ό,τι συμβεί από εδώ και εμπρός, δεδομένου ότι η κρίση «μολύνει» και αλλά ευρωπαϊκά κράτη.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να τους απαντήσει ότι η λύση που προωθείται αυτή τη φορά δεν πρόκειται να περάσει από την ελληνική Βουλή όχι εξαιτίας της δικής του αρνητικής στά­σης, αλλά επειδή αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν προτί­θενται να συναινέσουν σε μία λύση που αύριο θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε ένα ειδικό δικαστήριο για εσχάτη προδοσία.
Την άποψη αυτή λίγο - πολύ εξέφρα­σε και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής του με τους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ στις αλλεπάλληλες εκ­κλήσεις των Ευρωπαίων για συναίνεση ο Σαμαράς ήταν κατηγορηματικός ότι δεν μπορεί να συναινέσει στην αποτυχημέ­νη λύση του μνημονίου. Θέση την οποία επανέλαβε και την περασμένη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Ε.Γ. του κόμματός του, όταν αναφέρθηκε στα σενάρια πε­ρί κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι «δεν συναινεί στο έγκλημα που έχει διαπραχθεί εις βάρος του ελληνικού λα­ού» και, παρά την αρνητική απάντηση που έχει λάβει από τους Ευρωπαίους δανειστές, ότι δηλαδή επαναδιαπραγμάτευση του χρέους δεν υπάρχει, αυ­τός επέμεινε σθεναρά στη θέση αυτή λέγοντας ότι «εάν κερδίσει στις εκλο­γές, θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους».

Βλέπουν κάλπες πολύ σύντομα

Φυσικά δεν ήταν λίγα τα στελέχη που αμφι­σβήτησαν αυτή τη θέση με το επιχείρημα ότι πλέον απομακρύνονται από τους Ευρωπαίους συμμάχους και τους κόλπους της Ε.Ε. Υπενθύ­μιζαν μάλιστα ότι, κατά την πρόσφατη συνάντηση του προέδρου τους με τους εκπροσώ­πους της τρόικας, οι τελευταίοι επέμειναν πως οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα, αφού η Ελλάδα θα βρισκόταν για μεγάλο διάστημα μετέωρη, ενώ μία νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Παρ' όλα αυτά, τα στελέχη της Συγγρού πιστεύ­ουν ότι πολύ σύντομα θα έχουμε εκλογές για δύο λόγους:
1 Ο πρώτος έχει να κάνει με τις αντοχές του ίδιου του πρωθυπουργού. Οι πληροφορίες μάλιστα που είδαν το φως της δημοσιότητας και λένε πως σε σύσκεψη στο Καστρί συζητή­θηκε το ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης έρ­χονται να επιβεβαιώσουν τις όποιες σκέψεις τους. Πιθανότερος χρόνος θεωρείται η περίο­δος μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
2 Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με «απρό­βλεπτα γεγονότα», τα οποία δεν αποκλείε­ται να διαδραματιστούν εξαιτίας των αποφάσε­ων που λαμβάνονται στην Ευρώπη ερήμην μας. Οι συνεργάτες του Σαμαρά αξιολογούν μάλιστα τα σενάρια που θέλουν τον Πρόεδρο της Δημο­κρατίας να παίρνει πρωτοβουλία για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ως κίνηση που στόχο έχει να βάλει τη σφραγίδα της στην ήδη δραματική κατάσταση που βρίσκεται ο τόπος. Γι' αυτό ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Μ. Χαρακόπουλος έσπευσε να πει ότι «η χώρα δεν χρειάζεται συμβούλια και διαβούλια, αλλά πράξεις. Δεν χρειάζεται νο­θευμένες λύσεις, αλλά κυβέρνηση με καθαρή εντολή».
Όλα αυτά φυσικά εάν οι εξελίξεις δεν τους προλάβουν...
pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...