Τετάρτη, Νοεμβρίου 02, 2011

Guardian: "Ψυχρή λογική,... η απόφαση Παπανδρέου για δημοψήφισμα"

guardian δημοψήφισμα λογική παπανδρέου  
Η κίνηση του πρωθυπουργού μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ως "αφύπνιση", αναφέρει η βρετανική εφημερίδα the Guardian
Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να διεξάγει δημοψήφισμα για το τελευταίο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, προκάλεσε τεράστια δυσαρέσκεια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πολλούς να αμφιβάλλουν αν θα αντέξει ο πρωθυπουργός να επιβιώσει, κάτω από την πίεση που ασκεί η χειρότερη κρίση της σύγχρονης ιστορία της Ελλάδας. 
 
Αυτό σημειώνει σε άρθρο της για τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας, η βρετανική εφημερίδα the Guardian. 
 
Παρόλα αυτά χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ως μια κίνηση “υπολογισμένου ρίσκου” από έναν πολιτικό που είναι πολύ καλός στα ρίσκα. 
 
“Ο Γιώργος αποφάσισε να εκπλήξει τους πάντες και να αναθέσει το όλο θέμα στο λαό. Αν έκανε διαφορετικά θα σήμαινε θάνατο του πολιτικού συστήματος και θα διασπούσε την οικονομία σε χιλιάδες κομμάτια. Καμία χώρα δεν θα μπορούσε να συνεχίσει με τόσες απεργίες και διαδηλώσεις σε τέτοιο βαθμό” σχολιάζει ο Guardian, επικαλούμενος δηλώσεις ενός Έλληνα στο ρεπορτάζ του. 
 
“Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θα ψήφιζε εναντίον ενός πακέτου βοήθειας, αλλά αυτό θα σήμαινε έξοδο από την Ευρωζώνη”, σχολιάζει. Και “η προοπτική η Ελλάδα να πέσει σε μεγαλύτερη αναταραχή, βαθαίνει εν μέσω εκκλήσεων για πρόωρες εκλογές”, συμπληρώνει. 
 
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους “υπάρχει μια ψυχρή λογική σε αυτή την κίνηση. Μέσα στην Ελλάδα θα μπορούσε να σταματήσει την ένταση και τις συγκρούσεις στους δρόμους κατά τις διαδηλώσεις.  Εκτός Ελλάδος θα δημιουργούσε την ελπίδα ενός “ξυπνήματος” για όσους υποστηρίζουν μια “θεραπεία σοκ” για το χρέος” αναφέρει το δημοσίευμα χαρακτηριστικά. 
 
“Ίσως λειτουργήσει σαν αφύπνιση για την Ευρώπη” σχολιάζει. 
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...