Κυριακή, Οκτωβρίου 16, 2011

Στο Σαρκοζί ο πρώτος λόγος,... για τα «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ


Στην Κύπρο έχουν στρέψει τα μάτια τους οι μεγάλοι παίκτες της διεθνούς σκακιέρας, που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν θέση γύρω από τον νέο, πολλά υποσχόμενο ενεργειακό κόμβο στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», οι πρώτες ενδείξεις από τη γεώτρηση στην Αφροδίτη είναι πέραν από αισιόδοξες, παρότι οι εμπλεκόμενοι τηρούν στάση αυτοσυγκράτησης,
μέχρι το τρυπάνι να φθάσει στα
ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΕ 200 ΕΥΡΩ!!!
5.800 μέτρα. «Η γεώτρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοέμβρη» αναφέρει διπλωματική πηγή.
Πάντως, ο δεύτερος γύρος αναμένεται ότι θα εξαγγελθεί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ενώ η υπουργική επιτροπή καταγράφει θετικά το ενδιαφέρον της ισραηλινής εταιρείας Delek για κοινοπραξία, ως προς την κατασκευή τερματικού στην Κύπρο, για υγροποίηση και εξαγωγή του φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά.
Ως προς το διεθνές ενδιαφέρον για τα κυπριακά οικόπεδα, η Λευκωσία προσανατολίζεται να δώσει προτεραιότητα σε εταιρείες ρωσικών, γαλλικών και βρετανικών συμφερόντων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία θεωρεί πως «δικαιούται» ένα «καλό» οικόπεδο βάσει και των υποσχέσεων που της δόθηκαν από την πλευρά του τέως Προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, προς τον Νικολά Σαρκοζί σε συνάντηση των δύο, όπου ο Παπαδόπουλος θέλοντας να εκφράσει τις ευχαριστίες του για τη συμπαράσταση της Γαλλίας στο Κυπριακό, ευχήθηκε να υπάρχει ενδιαφέρον από γαλλικές εταιρείες στο θέμα του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά που τηρήθηκαν για τη συνάντηση, ενώ λόγος έγινε και για τη γαλλική εταιρεία Total, η οποία είναι μια από τις εταιρείες που αναμένεται να διεκδικήσουν οικόπεδο στην κυπριακή ΑΟΖ κατά τον δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων.
Από πλευράς Ρωσίας, η Μόσχα θεωρεί ότι έχει ήδη «κλειδώσει» ένα ή και δύο θαλάσσια οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ και δεν ανησυχεί ιδιαίτερα κυρίως και λόγω των στενότατων σχέσεων που διατηρεί με τον πρόεδρο Χριστόφια.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...