Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2011

Βενιζέλος προς βουλευτές: «Αν είμαστε αναποτελεσματικοί,... ρίξτε μας»


Βενιζέλος προς βουλευτές: «Αν είμαστε αναποτελεσματικοί, ρίξτε μας» 

Στην ΚΤΕ Οικονομικών του ΠαΣοΚ πέταξε το γάντι ο υπ. Οικονομικών
 Στους βουλευτές του ΠαΣοΚ πέταξε το γάντι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος ενόψει των διαδικασιών ψήφισης όλων των νομοσχεδίων της επόμενης περιόδου.

Στη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας και αφότου άκουσε ενστάσεις και παρατηρήσεις πολλών βουλευτών ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Αν θεωρείτε ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική ή δεν έχει το ηθικό υπόβαθρο για να νομοθετήσει όλα αυτά τα μέτρα, τότε ρίξτε την».

Η αντίδραση αυτή του κ. Βενιζέλου ερμηνεύθηκε από πολλούς βουλευτές ως πρόκληση να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να δοθεί ένα τέλος στη διαδικασία που έχει παγιωθεί με δεκάδες βουλευτές να ασκούν κριτική δημοσίως ή σε συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών οργάνων, οι οποίοι διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα ψηφίζοντας όμως τελικά όλα τα νομοσχέδια.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η κυρία Βάσω Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν υπάρχει διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης ενώ τόνισε ότι με τη μορφή που έχει σήμερα το πολυνομοσχέδιο για το μισθολόγιο, το βαθμολόγιο και τις συλλογικές συμβάσεις, δεν περνάει. Η ίδια ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών, πριν βγουν στην εφεδρεία χιλιάδες εργαζόμενοι, να καταργηθούν οι 77 οργανισμοί που ιδρύθηκαν από την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ την τελευταία διετία. Επίσης η κυρία Παπανδρέου πρότεινε τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων και αξιωματούχων της τελευταίας δεκαετίας αλλά και να ελεγχθεί η προσωπική περιουσία μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου και φοροφυγάδων.

Στην παρέμβασή της η κυρία Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι η απότομη μείωση των μισθών από 10-30% θα αφαιρέσει 4,5 έως 13,5 δις ευρώ από την ελληνική οικονομία και θα έχει ως αποτέλεσμα μείωση του ΑΕΠ κατά 2 - 6,3%.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας είπε ότι η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας είναι το όριο, και η κατάργησή της δεν θα περάσει. Προσέθεσε ότι πρέπει να ελεγχθεί «ποιοί εργοδότες λειτουργούν ως κουκουλοφόροι και θέτουν τέτοια ζητήματα από την πίσω πόρτα».

Με τη σειρά της η κυρία Μιλένα Αποστολάκη ανέφερε ότι «δεν είναι μόνο οι επιδόσεις της κυβέρνησης κατώτερες των περιστάσεων αλλά είναι λάθος και η συνταγή που ακολουθείται». Αναρωτήθηκε δε αν η κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση να συζητεί με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2014 και υπογράμμισε ότι η ύφεση έχει σκοτώσει τη χώρα.

Ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σημείωσε ότι είναι η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης κατώτερη των περιστάσεων ενώ η κυρία Αννα Νταλάρα είπε ότι η εσωτερική υποτίμηση που επιδιώκει η τρόικα εμπεριέχει μία μεγάλη αντίφαση και αντί για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ανεργία και την ύφεση.

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...