Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2011

Δέκα μύθοι για την... φαλάκρα


Μερικές αλήθειες και ψέματα για την αλωπεκίαση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια άνδρες, για να μην αρχίσετε να τα βάφετε... μαύρα χωρίς λόγο.


Η φαλάκρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των ανδρών και γύρω από αυτήν έχει αναπτυχθεί μια μεγάλη μυθολογία. Γενικότερα ισχύει η αντίληψη ότι τα μακριά μαλλιά είναι σύμβολο αρρενωπότητας και δύναμης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Σαμψών νικήθηκε, αφού έχασε τα μαλλιά του. Επειδή όμως κυκλοφορούν πολλοί μύθοι γύρω από το πέσιμο των μαλλιών, καλό είναι να ξέρουμε τι πραγματικά ισχύει, ώστε να μην παιδευόμαστε άδικα…
Μόνο οι μεγάλοι σε ηλικία χάνουν τα μαλλιά τους
Είναι ένας από τους μύθους που επινοούμε όταν αρχίσουμε και παρατηρούμε αλλαγές στον καθρέφτη. Στην πραγματικότητα η αλωπεκίαση για μερικούς άνδρες μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και στην εφηβεία! Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει, τόσο χειρότερη θα γίνει η κατάσταση.
Το γονίδιο της φαλάκρας κληρονομείται από τη μητέρα
Σύμφωνα με τον θυμόσοφο λαό, αν θέλουμε να ξέρουμε το μέλλον μας, πρέπει να δούμε τον πατέρα της μάνας μας. Το 2005 Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα γονίδιο που προέρχεται από γυναικείο χρωμόσωμα, επιβεβαιώνοντας επιστημονικά το προαναφερθέν ρητό. Το 2008 όμως, ανιχνεύθηκε ένα δεύτερο γονίδιο που προκαλεί την αλωπεκίαση, που όμως μπορεί να προέρχεται από οποιονδήποτε γονέα. Με άλλα λόγια, η αλωπεκίαση μπορεί να «χτυπήσει» από παντού.
Η χρήση τζελ και σπρέι μαλλιών προκαλεί φαλάκρα
Η χρήση τέτοιων προϊόντων δεν προκαλεί αλωπεκίαση. Αν και δεν είναι σαφές πώς ξεκίνησε ο συγκεκριμένος μύθος, το πιθανότερο είναι ότι έχει να κάνει με την αντίληψη ότι κάθε χημικό σκεύασμα που χρησιμοποιούμε έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν αυτόν τον μύθο.
Το τακτικό κούρεμα δυναμώνει τα μαλλιά
Πρόκειται ουσιαστικά για μια οφθαλμαπάτη. Μπορεί το τακτικό κούρεμα να είναι απαραίτητο για να ανανεώνεται η τρίχα αλλά στην ουσία τα πυκνά μαλλιά δεν προκύπτουν από το τακτικό κούρεμα. Τα κοντά μαλλιά απλά φαίνονται πολύ πιο πυκνά…
Το σολάριουμ καταστρέφει τα μαλλιά
Το τεχνητό μαύρισμα στο σολάριουμ μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως μελάνωμα και άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος, αλλά δεν θα σας καταστρέψουν τα μαλλιά. Ούτε ο ήλιος. Εάν φτάσει η μέρα που φοβάστε ότι θα σας πέσουν τα μαλλιά λόγω ακτινοβολίας, τότε μάλλον έχετε άλλα προβλήματα…
Μπορείτε να μεγαλώσετε νέες τρίχες
Όλοι έχουμε δει τις διαφημίσεις, όπου διάφοροι «ειδικοί» υπόσχονται ότι θα ξαναγεμίσουν με υγιή μαλλιά τα φαλακρά κρανία! Στην πραγματικότητα ο μόνος τρόπος για να αυξήσετε τις τρίχες στο κεφάλι σας είναι μέσω μεταμόσχευσης τους. Πρόκειται για μια μέθοδο που πλέον χρησιμοποιείται ευρέως αλλά είναι αρκετά δαπανηρή.
Το στρες προκαλεί αλωπεκίαση
Το χρόνιο στρες έχει αναμφίβολα επίπτωση στον οργανισμό και την ψυχολογία μας, οπότε λογικό δεν είναι να προκαλεί και αλωπεκίαση; Σίγουρα το άγχος επηρεάζει τις αντιδράσεις μας και εν προκειμένω και την σχέση με τα μαλλιά μας. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, υπάρχουν τριών ειδών αλωπεκίες: η alopecia areata, όπου τα λευκά αιμοσφαίρια καταστρέφουν τρίχες, η telogen effluvium, όπου τα μαλλιά «αναπαύονται» και κατά καιρούς πέφτουν και η trichotillomania, η οποία είναι ψυχολογική πάθηση εξαιτίας της όποιας μπορεί να νιώθει κάποιος την ανάγκη να τραβάει τα μαλλιά του.
Η υπερβολική χρήση σαμπουάν προκαλεί φαλάκρα
Όταν είστε στο ντους, πιθανόν να έχετε παρατηρήσει να σας μένουν μερικές τρίχες στα χέρια καθώς σαπουνίζετε το κεφάλι σας. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Δεν ισχύει δηλαδή ότι το σαμπουάν «ξύπνησε» κάποιον μηχανισμό αλωπεκίασης που βρισκόταν σε νάρκη. Επίσης δεν ισχύει και το αντίθετο, ότι δηλαδή αν δεν πλένετε τακτικά τα μαλλιά, θα σας πέσουν. Άλλωστε, πώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει κανείς την ύπαρξη των πλούσιων ράστα μαλλιών;
Η αλωπεκίαση και τα υψηλά ποσοστά τεστοστερόνης είναι αλληλένδετα
Για κάποιο λόγο έχει περάσει η αντίληψη ότι άνδρες χάνουν τα μαλλιά τους επειδή έχουν υψηλά ποσοστά τεστοστερόνης και δραστήρια σεξουαλική ζωή. Δεν είμαστε σίγουροι εάν αυτό είναι το τίμημα της αρρενωπότητας. Πάντως, ένας από τους παράγοντας για την αλωπεκίαση είναι η υπερπαραγωγή της δι-υδροτεστοστερόνης, ή αλλιώς DHT. Η σχέση DHT-αλωπεκίασης δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά σύμφωνα με τις ενδείξεις, παίζει ένα μικρό ρόλο.
Τα καπέλα προκαλούν φαλάκρα
Εάν αυτός ο μύθος ίσχυε, τότε κανείς δεν θα φόραγε καπέλα. Ευτυχώς λοιπόν που δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να πιστοποιούν μια τέτοια σχέση. Τρανό παράδειγμα το πρωτάθλημα μπέιζμπολ, όπου ο κάθε παίκτης πρέπει να φοράει καπέλο σε 162 παιχνίδια, τουλάχιστον, τον χρόνο. Κι όμως, παρά το γεγονός ότι αγωνίζονται χιλιάδες παίχτες έτσι, δεν έχει παρατηρηθεί καμία πανδημία φαλάκρας.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...