Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2011

Η ανοχή απέναντι στην Ελλάδα,... έχει όρια

Σε αδυναμία ή απροθυμία εφαρμογής των λύσεων που έχει δεσμευτεί αποδίδει στέλεχος του ΔΝΤ το γεγονός πως το πρόγραμμα εξυγίανσης βρίσκεται ίσως στη χειρότερη καμπή του
Διαβεβαιώνοντας ότι δεν προτίθενται να αφήσουν την Ελλάδα αβόηθητη, ανώτατος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησε ότι η ανοχή απέναντι στη χώρα μας δεν είναι ανεξάντλητη.

"Δεν είναι στις επιδιώξεις μας να αφήσουμε την Ελλάδα αβοήθητη. Αν θέλαμε να το κάνουμε αυτό, θα μπορούσαμε να βρούμε πολλούς λόγους που να επιβάλλουν τη διακοπή της χρηματοδότησης μέχρι σήμερα. Αυτό δε σημαίνει ότι η ανοχή απέναντι στην Ελλάδα είναι ανεξάντλητη", σημείωσε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.
Το στέλεχος του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα βρίσκεται ίσως στη χειρότερη καμπή του.
Αυτό επειδή, όπως παρατήρησε, οι ελληνικές αρχές επιδεικνύουν συστηματικά είτε αδυναμία είτε απροθυμία εφαρμογής των λύσεων που δεσμεύεται κάθε φορά να εφαρμόσει.
"Πρέπει να καταλάβουν ότι αν αποτύχει το πρόγραμμα, θα αποτύχει η Ελλάδα", υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι το διακύβευμα αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα δεν είναι μόνο να πάρει την έκτη δόση, αλλά να πείσει ότι είναι πρόθυμη μακροπρόθεσμα να σεβαστεί τους όρους του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης.
"Δε θα σήμαινε τίποτα να δοθεί η 6η δόση και μετά από δύο - τρεις μήνες να βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο σημείο με τα ίδια προβλήματα μπροστά μας", συμπλήρωσε.
Δεν δίστασε να κάνει ακόμα και ειδική αναφορά στην κατάσταση πολιτικής πόλωσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στη χώρα, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα εκτός από όλα τα άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διοίκηση του κράτους, πρέπει να ξεπεράσει και τις δυσκολίες που ανακύπτουν από την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου σας.
Πολλές από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις απαιτούν μία ευρύτερη πολιτική στήριξη εντός της χώρας, η οποία δεν υπάρχει. Αυτό κάνει σίγουρα την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προχωρήσει όσο θα έπρεπε, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, σημειώνοντας ότι έχει προχωρήσει ελάχιστα, τις συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και τον γενικότερο περιορισμό του δημόσιου τομέα, την περιστολή της φοροδιαφυγής και το άνοιγμα της οικονομίας με όρους μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας.
"Φυσικά είναι πράγματα που δε μπορούν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη, όμως μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο περιμέναμε να δούμε μεγαλύτερη ταχύτητα και πιο γενναία βήματα από πλευράς των ελληνικών αρχών. Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά", επισήμανε.
Σημείωσε ακόμα ότι η πιθανή αναθεώρηση των όρων του τρέχοντος προγράμματος θα λάβει υπ' όψη της όλα αυτά τα δεδομένα.
Αναφορικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο, σημείωσε ότι "το πώς θα μειωθεί το μισθολογικό κόστος στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουμε αφήσει την κυβέρνηση να το αποφασίσει". "Και εδώ όμως οι καθυστερήσεις είναι αρκετές", παρατήρησε.
Σε ερώτηση, τέλος, για το κούρεμα του ελληνικού χρέους τόνισε ότι "η έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα κρίνει πολλά. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στους Ευρωπαίους για αυτό το θέμα".
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...