Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2011

Τα υποκατάστατα ζάχαρης,... βλάπτουν δόντια και στομάχι



Παραπλανητική η παρουσίασή τους ως υγιή εναλλακτική λύση

Μύθος αποδεικνύεται τελικά η άποψη ότι τα αναψυκτικά και οι τσίχλες που περιέχουν υποκατάσταση ζάχαρης μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Αντίθετα τα υποκατάστατα μπορούν να βλάψουν τα δόντια και
παράλληλα να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Βοστόνης, της Νεβάδα στις ΗΠΑ και του Ελσίνκι στη Φινλανδία βρήκαν ότι τέτοια προϊόντα , που συνήθως διαφημίζονται ως πιο υγιής εναλλακτική λύση, σε σχέση με τα προϊόντα με ζάχαρη, συχνά περιέχουν οξειδωτικά πρόσθετα, τα οποία μπορεί να διαβρώσουν την αδαμαντίνη των δοντιών.

Οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι αν και μια ευρέως χρησιμοποιούμενη ομάδα υποκατάστατων ζάχαρης, οι σακχαρο-αλκοόλες ή πολυόλες, όντως μειώνουν -σε σχέση με την ζάχαρη- τον κίνδυνο για τερηδόνα στα δόντια, παρόλα αυτά μπορεί να αυξήσουν την οξύτητα στη στοματική κοιλότητα και αυτό σταδιακά να οδηγήσει σε διάβρωση της αδαμαντίνης.

Αυτά τα υποκατάστατα περιέχουν κυρίως ξυλιτόλη, η οποία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρείται ουσία φιλική προς τα δόντια. Η μελέτη, που έρχεται μάλλον να επιτείνει τη σύγχυση των καταναλωτών ως προς το τι είναι τελικά ασφαλές και υγιεινό και τι όχι, επισημαίνει ότι η συχνή παρουσία διαφόρων βελτιωτικών της γεύσης και συντηρητικών στις τροφές χωρίς ζάχαρη, αν και έχει επισύρει μικρότερη προσοχή, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα δόντια.
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...