Παρασκευή, Οκτωβρίου 14, 2011

Πορτογαλία: Ακόμα πιο σκληρά μέτρα,... ανήγγειλε ο Κοέλο


Πορτογαλία: Ακόμα πιο σκληρά μέτρα ανήγγειλε ο Κοέλο 

Κόβονται 13ος & 14ος μισθός, αυξάνονται φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, καθώς και ώρες εργασίας
Σε καθεστώς «εθνικής εγρήγορσης» έθεσε τους συμπατριώτες του ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρο Πάσος Κοέλο παρουσιάζοντας χθες το βράδυ τον προϋπολογισμό του 2012.

«Την επόμενη χρονιά η δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι ακόμα βαθύτερη και θα περιλαμβάνει ακόμα πιο απαιτητικά μέτρα» δήλωσε ο ίδιος, κρύβοντας πίσω από την τεχνική ορολογία και τους ευφημισμούς τη σκληρότερη εκδοχή της λιτότητας που πρόκειται να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο.

Κατ'εντολή των ελεγκτών της τρόικας η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος καταργεί εντελώς τον ήδη περιορισμένο κατά το ήμισυ 13ο και 14ο μισθό για τους δημοσίους υπαλλήλους με μισθό άνω των 1000 ευρώ μηνιαίως.

Αντίστοιχες μειώσεις θα υποστούν οι συνταξιούχοι πλέον του παγώματος των συντάξεων που εφαρμόζεται από το 2010.

Στον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται οι ώρες εργασίας κατά 2 ½ ώρες την εβδομάδα (ασφαλώς χωρίς μισθολογική αναπροσαρμογή) ενώ καταργούνται ορισμένες αργίες «για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα».
Επιπλέον, οι φοροαπαλλαγές μειώνονται δραστικά, ενώ αυξάνεται ο ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά είδη.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός άφησε ακόμα ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών διευκρινίζοντας ότι το μέτρο δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμο.

Προανήγγειλε σημαντικές μειώσεις στους προϋπολογισμούς των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, αύξηση άλλων φόρων και επιβολή έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα.
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, πολύ περισσότερα από όσα είχαμε αρχικά υπολογίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κοέλο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί εκτός στόχων και το 2012 καθώς αναμένεται διατήρηση της οικονομίας σε ύφεση. Για το 2011 έχει υπολογιστεί η μείωση του ελλείμματος στο 5,9% του ΑΕΠ όμως όπως έχει ήδη παραδεχθεί το υπουργείο Οικονομικών ο στόχος είναι δύσκολο να επιτευχθεί με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -2,2%. Σε ανάλογο επίπεδο εκτιμάται ότι θα κινηθεί η οικονομία και την επόμενη χρονιά ενώ για το 2013 προβλέπεται επί του παρόντος ανάκαμψη με ρυθμό κοντά στο 1%.
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...