Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2011

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί... σκωληκοειδίτιδα!


Η σύντομη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει σκωληκοειδίτιδα στους ενήλικες, πιθανόν επειδή οι ρυπογόνοι παράγοντες προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας Καναδών επιστημόνων. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι και του Τορόντο διαπίστωσαν ότι τα άτομα που εκτίθενται στο διοξείδιο του αζώτου για μια εβδομάδα κατά την διάρκεια του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, όταν δηλαδή τα επίπεδα των ρύπων είναι υψηλά, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν σκωληκοειδίτιδα, συγκριτικά με άτομα που δεν εκτίθεται στον εν λόγω ρυπογόνο παράγοντα.

Μάλιστα τα άτομα άνω των 64 ετών είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν σκωληκοειδίτιδα, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.
Το διοξείδιο του αζώτου προκύπτει από την κίνηση των οχημάτων και προκαλεί προβλήματα υγείας κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.
Οι Καναδοί ερευνητές μελέτησαν 5.191 άτομα που είχαν εισαχθεί με σκωληκοειδίτιδα σε τρία νοσοκομεία του Κάλγκαρι σε μια επταετία.
Το 52,5% των εισαγωγών είχε συμβεί μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, τους θερμότερους μήνες για τον Καναδά. Οι σκωληκοειδεκτομές ήταν τα συχνότερα χειρουργεία που έγιναν.
Αν και ο βαθμός δυσκολίας των επεμβάσεων αυτών δεν είναι μεγάλος και τα αποτελέσματα συνήθως είναι πολύ καλά, αν όμως δεν γίνει αντιληπτή η σκωληκοειδίτιδα τότε το βάρος για το εθνικό σύστημα υγείας του κάθε κράτους είναι σημαντικό.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι γνωστό ότι μπορεί να τροποποιηθεί ως παράγοντας κινδύνου και έτσι μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των περιπτώσεων, αν βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα.
Η σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σκωληκοειδίτιδας ήταν εμφανέστερη στους άνδρες, ίσως επειδή εργάζονται περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους.
Οι περισσότεροι ιατροί πάντως πιστεύουν ότι η σκωληκοειδίτιδα προκαλείται από την απόφραξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, αλλά οι Καναδοί ερευνητές σημειώνουν ότι η άποψη αυτή δεν εξηγεί τις αυξητικές τάσεις της σκωληκοειδίτιδας στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι περιπτώσεις σκωληκοειδίτιδας αυξήθηκαν δραματικά στις βιομηχανικές χώρες κατά τον 19ο και 20ο αιώνα. Στην συνέχεια μειώθηκαν κατά το μέσο και τέλος του 20ου αιώνα, περίοδος που συνέπεσε με τις διεθνείς προσπάθειες για βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.
Η συχνότητα της σκωληκοειδίτιδας είναι αυξημένη στις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς αποκτούν περισσότερες βιομηχανικές μονάδες. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για παθήσεις όμως το άσθμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο καρκίνος.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Canadian Medical Association Journal.

Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...