Τρίτη, Οκτωβρίου 04, 2011

«Θα ήμουν πλούσιος με εισόδημα 5.000 ευρώ»,... λέει ο μέσος Γάλλος


«Θα ήμουν πλούσιος με εισόδημα 5.000 ευρώ» λέει ο μέσος Γάλλος 

Δημοσκόπηση έδειξε ότι πολλοί θα ένιωθαν εύποροι και με 2.000 ευρώ τον μήνα
«Με πόσα χρήματα θα μπορούσατε να χαρακτηρίσετε κάποιον ή τον εαυτό σας πλούσιο;». Αυτό το ερώτημα έθεσαν οι ερευνητές του γαλλικού ινστιτούτου IFOP στους συμπατριώτες τους προκειμένου να εντοπίσουν το «επίπεδο της ευμάρειας» στη Γαλλία. Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Journal du Dimanche την περασμένη Κυριακή είναι ενδιαφέροντα καθώς αποτελούν ένα σχετικά ασφαλή δείκτη για το επίπεδο των μισθών στη Γαλλία.

Είναι εντυπωσιακό ότι το 9% των ερωτηθέντων απάντησε ότι κάποιος θα πρέπει να θεωρείται πλούσιος ακόμα και με λιγότερα από 2000 (καθαρές αποδοχές) το μήνα. Προφανώς πρόκειται για ανθρώπους που λαμβάνουν από μισθούς ή επιδόματα πολύ λιγότερα από αυτά τα χρήματα και θα ήταν ευτυχείς (ή έστω ικανοποιημένοι) με 2000 ευρώ. Σχεδόν το ένα πέμπτο των Γάλλων δηλώνει, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, ότι με μηνιαία έσοδα 2000-3000 ευρώ κάποιος είναι ή πρέπει να θεωρείται πλούσιος. Ακόμα άλλο ένα πέμπτο των ερωτηθέντων απάντησε ότι το επίπεδο του πλούτου θα πρέπει να αναζητηθεί ανάμεσα στις 5000 και στις 10.000 ευρώ.

Οι ερευνητές του IFOP προσπάθησαν να σταθμίσουν τις απαντήσεις και προσδιόρισαν το μέσο όρο του πλούτου στη Γαλλία στα 6.300 ευρώ το μήνα. Ομως αν αθροίσει κανείς τα ποσοστά των απαντήσεων βλέπει ότι το 66% των ερωτηθέντων θα ένιωθαν ή νιώθουν ήδη πλούσιοι με μηνιαίο εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ.
Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ίδιο περίπου ποσοστό αμείβεται με μισθό ίσο ή ελαφρώς μικρότερο από αυτό. Και αυτό συνάγεται εύλογα καθώς κανείς δεν θα προσδιόριζε το όριο του πλούτου κάτω από το μισθολογικό επίπεδο που βρίσκεται ο ίδιος.

Ενδιαφέρον επίσης θα είχε ενδιαφέρον μια σύγκριση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του γάλλου προέδρου. Όταν τον περασμένο Αύγουστο ρωτήθηκε από συνεργάτη του, που προετοίμαζε τον προϋπολογισμό του 2012, «ποιο νομίζετε ότι είναι το επίπεδο πάνω από το οποίο θα θεωρείται πλούσιο ένα νοικοκυριό» ο Νικολά Σαρκοζί απάντησε «ένα εκατομμύριο ευρώ».

Ομως σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία οι Γάλλοι που απολαμβάνουν τέτοια (αστρονομικά) εισοδήματα ανήκουν στην «ελίτ των ελίτ» και αριθμούν ελάχιστες χιλιάδες πολίτες. Συνεπώς είτε οι περισσότεροι Γάλλοι είναι «λιτοδίαιτοι» και αρκούνται σε «πενιχρά εισοδήματα» των 3.000 και 4.000 ευρώ, είτε ο γάλλος πρόεδρος είναι εξαιρετικά σπάταλος και θεωρεί ότι ένα νοικοκυριό με μηνιαία έσοδα 50.000 ευρώ βρίσκεται μακριά από το επίπεδο του πλούτου και πλησιάζει επικίνδυνα τα επίπεδα της ένδειας…

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...