Τρίτη, Οκτωβρίου 04, 2011

Συμφωνία με τη Φινλανδία,... για τις εγγυήσεις της Ελλάδας


Συμφωνία με τη Φινλανδία για τις εγγυήσεις της Ελλάδας 

Η χώρα θα λάβει ως εγγύηση ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 880 εκατ. ευρώ
 Σε συμφωνία για το θέμα της παροχής εγγυήσεων από την Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου στήριξης, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Γιούνκερ και Ρεν ανακοίνωσαν πως επιλύθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων που ζητούσε η Φινλανδία για να προσφέρει το δικό της μερίδιο στη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Η Φινλανδία θα λάβει ως εγγύηση ελληνικά κρατικά ομόλογα, ωστόσο θα δανείσει την Ελλάδα με όρους που θα είναι υποδεέστεροι των όρων με τους οποίους θα δανείσουν οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Τα ομόλογα αυτά θα μεταβιβαστούν από τις ελληνικές τράπεζες σε ένα Ταμείο, το οποίο θα τα πωλήσει και θα επενδύσει τα έσοδα σε ομόλογα πιστοληπτικής αξιολόγησης ΑΑΑ που θα έχουν διάρκεια ωρίμανσης από 15 έως 30 έτη.

Τη συμφωνία επιβεβαίωσε και η φινλανδική κυβέρνηση. «Οι εγγυήσεις περιορίζουν το ρίσκο των Φινλανδών φορολογούμενων στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι εγγυήσεις θα δημιουργηθούν σταδιακά και θα τοποθετηθούν σε ένα ξεχωριστό λογαρισμό όπου θα επενδυθούν σε ασφαλή ΑΑΑ ομόλογα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε ικανοποιημένη από το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε. «Η Φινλανδία εξασφάλισε ικανοποιητικές εγγυήσεις που περιορίζουν τον κίνδυνο για τους φορολογούμενους», είπε η υπουργός, σύμφωνα με το φινλανδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο STT.

«Αυτή ήταν η ιδέα πίσω από το αίτημα να δοθούν εγγυήσεις», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι οι εγγυήσεις έφθαναν τα 850 εκατ. ευρώ.

Σημνειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι για το Eurogroup, είπε ότι οι εγγυήσεις θα ανέλθουν στα 880 εκατ. ευρώ.

Η κ. Ουρπιλάινεν αντιτασσόταν στην παροχή νέων δανείων άνευ εγγυήσεων εκ μέρους της Αθήνας. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει, είχε καταστήσει το ζήτημα αυτό κεντρικό στην προεκλογική εκστρατεία εν όψει των βουλευτικών εκλογών που έγιναν στη Φινλανδία τον Απρίλιο.

Ο επικεφαλής του μηχανισμού ευρωστήριξης (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι οι χώρες που θα ζητούν εγγυήσεις θα πρέπει σε αντάλλαγμα να καταβάλλουν ολόκληρη τη συνεισφορά τους στο κεφάλαιο του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης, (ESM - θα τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2013), σε μία μόνο δόση.

Ακόμα, θα αποκομίζουν χαμηλότερο μερίδιο από τα κέρδη του EFSF.

Σε περίπτωση πτώχευσης μιας χώρας που στήριξαν δεν θα τους επιστρέφεται η εγγύηση παρά μόνο μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος, και πάλι μόνο εν μέρει.

Συγκεκριμένα, η χώρα δεν θα μπορεί να ρευστοποιήσει τις εγγυήσεις μέχρι να λήξουν τα επίσημα δάνεια προς την Ελλάδα, χρονικό διάστημα που πιθανώς να είναι ακόμα και 30 χρόνια.

Ο κ. Ρέγκλινγκ (όπως και ο κ. Γιούνκερ) εκτίμησε ότι η Φινλανδία θα είναι μάλλον η μοναδική χώρα που θα ζητήσει εγγυήσεις, αν και η συμφωνία είναι ανοικτή σε όλα τα κράτη-μέλη.

Ενδεικτική απ' αυτή την άποψη είναι η δήλωση του Σλοβάκου υπουργού Οικονομικών, Ιβάν Μίκλος, ότι δεν θα πρότεινε να ζητήσει η χώρα του εγγυήσεις από την Ελλάδα.

Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας αναμένεται να φηφίσει για τη διεύρυνση του EFSF μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...