Παρασκευή, Οκτωβρίου 14, 2011

Γιούργκεν Σταρκ: Η Ελλάδα έχει μαραθώνιο,... και όχι 100άρι


Γιούργκεν Σταρκ: Η Ελλάδα έχει μαραθώνιο και όχι 100άρι 

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να χάσει την υπομονή της με τους Ελληνες»
Η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα Παρασκευή το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Στάρκ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε συνέντευξή του σε ραδιόφωνο της Λετονίας ο Στάρκ χαρακτήρισε μαραθώνιο την προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση. «Λέω πάντα ότι δεν είναι μια κούρσα 100 μέτρων, είναι ένας μαραθώνιος δρόμου για την Ελλάδα, οπότε θα χρειαστεί χρόνος», τόνισε, προσθέτοντας πως οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να χάσουν την υπομονή τους με την Ελλάδα. «Δεν πρέπει να χάσουμε την υπομονή μας. Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μην χάσει την υπομονή της στην εφαρμογή του προγράμματος. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για να μειώσει το μέγεθος του ελλείμματος», σημείωσε.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Γραφείου Προϋπολογισμού που θα καταστεί ο «πυρήνας» της πρότασης του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ για τη σύσταση υπουργείου Οικονομικών της ζώνης του ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο ο ανεξάρτητος αυτός οργανισμός θα μπορούσε να ξεκινήσει σε μια «άτυπη βάση», χωρίς να απαιτείται αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Το Ευρωπαϊκό Γραφείου Προϋπολογισμού θα μπορούσε να αναλάβει τη στενή παρακολούθηση των εξελίξεων των προϋπολογισμών των χωρών της Ευρωζώνης και να παρέχει ανεξάρτητες συμβουλές στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής.

«Είμαστε τώρα σε μια κατάσταση στην οποία χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Περισσότερη Ευρώπη σημαίνει να μετατρέψεις ή να μεταφέρεις την εθνική κυριαρχίας σε ένα υπερεθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Στάρκ.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...