Τι θα λέγατε για ένα πρωινό με ακρίδες, για ένα snack με τηγανιτούς σκορπιούς με επικάλυψη σοκολάτας ή για ένα δείπνο με μπιφτέκι σκουληκιών;
Ο Βρετανός εντομολόγος Βίνσεντ Μ Χολτ θεωρεί ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι απλή και ακούει στη λέξη «προκαταλήψεις». Σε αυτό μάλιστα, συνηγορεί και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τις έρευνες του οργανισμού, πιθανόν τα έντομα να καλύπτουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες ενός πληθυσμού, από ότι μια πιο συμβατική δίαιτα.
Οι προκαταλήψεις για τα έντομα θα εξαλειφθούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, καθώς ο πληθυσμός του πλανήτη ξεπερνά τα εφτά δισεκατομμύρια και η κατανάλωση κρέατος έχει γίνει οικονομικά ασύμφορη. Τα έντομα είναι πολύ πιο θρεπτικά και πλούσια σε βιταμίνες και πρωτεϊνες, περισσότερο ακόμα και από τις γνωστές μας αγελάδες, τις κότες ή τα πρόβατα. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της μάζας των εντόμων είναι κατάλληλο προς κατανάλωση.
Σιγά-σιγά η ιδέα των εντόμων και των αραχνοειδών ως τροφή αρχίζει και γίνεται περισσότερο αποδεκτή στις δυτικές κοινωνίες. Οι τουρίστες αποτελούν την «πρώτη γραμμή» αυτού του κινήματος, κάνοντας γνωστές στη Δύση λιχουδιές όπως η τηγανιτή ταραντούλα. Υποστήριξη αυτού του άτυπου κινήματος υπάρχει και από γνωστούς σεφ, ενώ έχουν αρχίσει να γίνονται πιο τακτικά διάφορες ημερίδες και σεμινάρια ενημέρωσης για τη χρήση των εντόμων στην κουζίνα.
Με την γεύση όμως τι γίνεται; Ο συγγραφέας Πήτερ Μένζελ στην εισαγωγή του βιβλίου του «Man Eating Bugs, The Art and Science of Easting Insects» συγκρίνει την γεύση των εντόμων με τις πιο οικίες μας τροφές, όπως την ομελέτα και τα φιστίκια. Οι τηγανιτές ακρίδες θυμίζουν ξηρούς καρπούς, ενώ τα ψητά μυρμήγκια σχεδόν δεν έχουν γεύση. Έχουν αρχίσει πάντως να εμφανίζονται εστιατόρια που μαγειρεύουν με έντομα, όπως το «Archipelago» του Λονδίνου.
Βέβαια, σε πολλούς από εμάς μπορεί να προκαλέσει μεγάλο σοκ και έκπληξη η είδηση ότι ήδη τρώμε έντομα, χωρίς βέβαια να το συνειδητοποιούμε. Μια σοκολάτα για παράδειγμα μπορεί να περιέχει 60 ή και παραπάνω κομμάτια διαφόρων εντόμων (μια ανεκτή, από υγειονομικής άποψης, «μόλυνση»). Τα πράγματα είναι ανάλογα και σε τροφές που δεν είναι τόσο επεξεργασμένες, όπως το κονσερβοποιημένο καλαμπόκι, όπου μπορείτε να βρείτε κομμάτια εντόμων σε αρχικό ακόμα στάδιο.
naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου