Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2011

Μήπως τα έντομα είναι... η τροφή του ( κοντινού ) μέλλοντος;


Τι θα λέγατε για ένα πρωινό με ακρίδες, για ένα snack με τηγανιτούς σκορπιούς με επικάλυψη σοκολάτας ή για ένα δείπνο με μπιφτέκι σκουληκιών;

Η Δύση πάντοτε είχε ένα «πρόβλημα» με τα έντομα ως τροφή και πηγή ενέργειας. Παρά τις προσπάθειες μερικών να αλλάξουν αυτές τις αντιλήψεις, συχνά οι προσπάθειες αυτές αντιμετωπίζονταν με χλευασμό, αηδία και φόβο. Γιατί όμως, αποφεύγουμε τόσο έντονα τα έντομα;
Ο Βρετανός εντομολόγος Βίνσεντ Μ Χολτ θεωρεί ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι απλή και ακούει στη λέξη «προκαταλήψεις». Σε αυτό μάλιστα, συνηγορεί και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τις έρευνες του οργανισμού, πιθανόν τα έντομα να καλύπτουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες ενός πληθυσμού, από ότι μια πιο συμβατική δίαιτα.
Οι προκαταλήψεις για τα έντομα θα εξαλειφθούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, καθώς ο πληθυσμός του πλανήτη ξεπερνά τα εφτά δισεκατομμύρια και η κατανάλωση κρέατος έχει γίνει οικονομικά ασύμφορη. Τα έντομα είναι πολύ πιο θρεπτικά και πλούσια σε βιταμίνες και πρωτεϊνες, περισσότερο ακόμα και από τις γνωστές μας αγελάδες, τις κότες ή τα πρόβατα. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της μάζας των εντόμων είναι κατάλληλο προς κατανάλωση.
Βέβαια, υπάρχουν και τα οικολογικά οφέλη από την κατανάλωση εντόμων, αφού οι οργανισμοί αυτοί εκπέμπουν λιγότερα αέρια που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Δεν πρέπει όμως, να παραβλέψουμε και τη διατροφική αξία των εντόμων. Μόλις τέσσερις ακρίδες έχουν όσο ασβέστιο έχει ένα ποτήρι γάλα, ενώ κάποια σκουλήκια έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ότι το μοσχαρίσιο κρέας.
Σιγά-σιγά η ιδέα των εντόμων και των αραχνοειδών ως τροφή αρχίζει και γίνεται περισσότερο αποδεκτή στις δυτικές κοινωνίες. Οι τουρίστες αποτελούν την «πρώτη γραμμή» αυτού του κινήματος, κάνοντας γνωστές στη Δύση λιχουδιές όπως η τηγανιτή ταραντούλα. Υποστήριξη αυτού του άτυπου κινήματος υπάρχει και από γνωστούς σεφ, ενώ έχουν αρχίσει να γίνονται πιο τακτικά διάφορες ημερίδες και σεμινάρια ενημέρωσης για τη χρήση των εντόμων στην κουζίνα.
Με την γεύση όμως τι γίνεται; Ο συγγραφέας Πήτερ Μένζελ στην εισαγωγή του βιβλίου του «Man Eating Bugs, The Art and Science of Easting Insects» συγκρίνει την γεύση των εντόμων με τις πιο οικίες μας τροφές, όπως την ομελέτα και τα φιστίκια. Οι τηγανιτές ακρίδες θυμίζουν ξηρούς καρπούς, ενώ τα ψητά μυρμήγκια σχεδόν δεν έχουν γεύση. Έχουν αρχίσει πάντως να εμφανίζονται εστιατόρια που μαγειρεύουν με έντομα, όπως το «Archipelago» του Λονδίνου.
Βέβαια, σε πολλούς από εμάς μπορεί να προκαλέσει μεγάλο σοκ και έκπληξη η είδηση ότι ήδη τρώμε έντομα, χωρίς βέβαια να το συνειδητοποιούμε. Μια σοκολάτα για παράδειγμα μπορεί να περιέχει 60 ή και παραπάνω κομμάτια διαφόρων εντόμων (μια ανεκτή, από υγειονομικής άποψης, «μόλυνση»). Τα πράγματα είναι ανάλογα και σε τροφές που δεν είναι τόσο επεξεργασμένες, όπως το κονσερβοποιημένο καλαμπόκι, όπου μπορείτε να βρείτε κομμάτια εντόμων σε αρχικό ακόμα στάδιο.
Η αλλαγή σε μια δίαιτα που περιλαμβάνει έντομα μπορεί να μην είναι τελικά τόσο δύσκολη. Το παν είναι να καταρρεύσουν οι προκαταλήψεις και να ξεπεραστούν οι ενδοιασμοί. Όσοι από εσάς διατηρείτε ακόμα τις επιφυλάξεις σας, μόνο μια δοκιμή μπορεί να αλλάξει την αντίληψη σας…
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...