Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2011

Ρωσικό φυσικό αέριο,... στην καρδιά της ΕΕ


Ρωσικό φυσικό αέριο στην καρδιά της ΕΕ

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι Ρώσοι για να μεταφέρουν το δικό τους φυσικό τους αέριο στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, πριν ολοκληρωθεί ο ευρωπαϊκής έμπνευσης Nabucco που θα
συνδέει την ΕΕ με Γεωργία, Ιράν και Ιράκ

Η λειτουργία του Βόρειου Ρεύματος ή Nord Stream είναι έτοιμη να ξεκινήσει, συνδέοντας από τον Οκτώβριο το ρωσικό δίκτυο αγωγών με τη Γερμανία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
Τα ποσά ενέργειας που θα παρέχει ο 1.200 χλμ. αγωγός στην ευρωπαϊκή αγορά αντιστοιχούν με την παραγωγή 12 πυρηνικών εργοστασίων, σε μία περίοδο που ειδικά οι Γερμανοί επιδιώκουν την πλήρη απεμπλοκή τους από την πυρηνική ενέργεια.
Παράλληλα, η Μόσχα "τρέχει" την υλοποίηση και του Νότιου Ρεύματος ή South Stream, προκειμένου να συνδέσει τα παράλιά της στη Μαύρη Θάλασσα με τα Βαλκάνια και την Ιταλία, απόκτώντας πρόσβαση στη Νότια Ευρώπη. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται το 2015.
Προσπαθεί να αποφύγει το μονοπώλιο η Ευρώπη
Η ΕΕ εξαρτάται ήδη άμεσα από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς εισάγει από εκεί το 40% της συνολικής ποσότητας που καταναλώνει. Η προσπάθειά της να παραμείνει ενεργειακά ανεξάρτητη περιλάμβανε τον σχεδιασμό του Nabucco, που παρακάμπτοντας τις χώρες της Ρωσικής Κοινοπολιτείας και την Ουκρανία θα συνδέει την Ευρώπη με τη Γεωργία, το Ιράκ και το Ιράν. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται το 2017.
Πολλοί εξάλλου διαβλέπουν τον ίδιο στόχο και στην ισχυρή στήριξη των αντικαθεστωτικών κινημάτων σε Αλγερία, Λιβύη και αλλού όπου υπάρχουν μεγάλα ενεργειακά κοιτάσματα. Μόνο η Αλγερία εξάγει στην ΕΕ το 30% του αερίου που καταναλώνεται στην Ενωση.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...