Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2011

Ανασκευάζουν οι ΗΠΑ,... για κυπριακή ΑΟΖ


Ανασκευάζουν οι ΗΠΑ για κυπριακή ΑΟΖ

Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές πρέπει να μοιραστούν «αναλογικά» και όχι «ισομερώς» σε Ελληνες και Τούρκους
«Αναλογικά» και όχι «ισομερώς» πρέπει να μοιραστούν σε τουρκοκύπριους και ελληνοκύπριους οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού, διευκρίνησαν οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ
«Αναλογικά» και όχι «ισομερώς» πρέπει να διανεμηθούν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κύπρου ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους υποστηρίζει η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Αξιωματούχος της πρεσβείας δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου την Τετάρτη ότι, «στα πλαίσια της συνολικής διευθέτησης» του Κυπριακού «οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού θα πρέπει να μοιραστούν αναλογικά».

Το «Βήμα» επικοινώνησε με την πρεσβεία για διευκρινίσεις, επιβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν την αρχική τους τοποθέτηση καθώς θεωρούν ότι η διανομή πρέπει να είναι «equitable» _ το οποίο σημαίνει «δίκαιη» ή «σύμφωνα με τις αρχές της ισονομίας» _ και όχι «equal» (ισομερής, εξ ίσου).

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές πρέπει να μοιραστούν ισομερώς («equally») ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Η θέση αυτή είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια στη Λευκωσία διότι υπονοούσε ότι τυχόν κοιτάσματα φυσικού αερίου που θα βρεθούν στις γεωτρήσεις _ οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν νότια της Κύπρου στις αρχές Οκτωβρίου _ θα διανεμηθούν 50-50 ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Με την δήλωση της Τετάρτης, οι Αμερικανοί διευκρινίζουν ότι η κάθε κοινότητα θα απολαμβάνει «αναλόγως προς τη δύναμή της» τον πλούτο που θα παράγεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η πρεσβεία σε ερώτηση του «Βήματος» αν η φράση «αναλόγως προς τη δύναμή της» υπονοεί την πληθυσμιακή αναλογία (80-20) των δύο κοινοτήτων, απάντησε ότι αυτό θα αποτελέσει μέρος μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού και ότι προς το παρόν δεν επιθυμεί να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσοστά. 
tovima
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...