Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2011

ΟΤΕ: Τα βρήκαν διοίκηση και εργαζόμενοι,... για την συλλογική σύμβαση


ΟΤΕ: Τα βρήκαν διοίκηση και εργαζόμενοι για την συλλογική σύμβαση 

Μειώσεις απολαβών 12% το 2012 με μειωμένο όμως ωράριο εργασίας
Μετά από διαπραγματεύσεις 10 και πλέον μηνών οι οποίες επιταχύνθηκαν το τελευταίο δίμηνο η διοίκηση του ΟΤΕ και οι εργαζόμενοι βρήκαν τη χρυσή τομή και κατέληξαν στα κύρια σημεία της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα επόμενα τρία έτη.

Η συμφωνία προβλέπει μείωση μισθών 12% το 2012, 11% το 2013 και 10% το 2014 με διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Οι μειώσεις αφορούν τις τρέχουσες απολαβές και δεν είναι αθροιστικές. Δηλαδή, στο μισθό του 2013 οι εργαζόμενοι θα δούν αύξηση στις απολαβές τους καθώς η μείωση θα είναι 11% σε σχέση με το -12% του 2012.
Το ίδιο -σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό- θα συμβεί και το 2014.

Στις παραπάνω μειώσεις έχει ενσωματωθεί και η μείωση του ωραρίου εργασίας από 40 ώρες σε 35 ώρες την εβδομάδα διατηρώντας την πενθήμερη εργασία.

Παράλληλα, διατηρούνται οι ετήσιες ωριμάνσεις της τάξης του 2,2% ετησίως με αποτέλεσμα η μείωση των απολαβών να μετριαστεί ακόμη περισσότερο.

Σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της διοίκησης για εβδομάδα τεσσάρων ημερών ή ακόμη και για απολύσεις φαίνεται πως η τελική συμφωνία μόνο δυσαρεστημένους δεν αφήνει τους εργαζόμενους.

Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση του ΟΤΕ εξασφαλίζει εργασιακή ειρήνη χωρίς να επηρεαστεί η παραγωγικότητα της επιχείρησης και το πιο σημαντικό είναι ότι θα εξοικονομήσει περί τα 160 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας από το μισθολογικό κόστος του οργανισμού το οποίο αφορά κυρίως απολαβές μόνιμων υπαλλήλων σε ποσοστό 75%.

Τα 160 εκατ. ευρώ απέχουν παρασάγγας από την αρχική στόχευση της διοίκησης για εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ αλλά προφανώς η εξασφάλιση της εργασιακής ειρήνης «βάρυνε» στις διαπραγματεύσεις με τους σκληρούς συνδικαλιστές της ΟΜΕ - ΟΤΕ.
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...