Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2011

ΗΠΑ: Φοιτητές ανέγειραν,... «πράσινα» σπίτια σε πάρκο



Ένα μίνι ηλιακό χωριό θα ανοίξει σήμερα τις πόρτες του για το
κοινό, σε πάρκο της Ουάσινγκτον. Τα 19 σπίτια που το αποτελούν

έχτισαν και εξόπλισαν εκατοντάδες φοιτητές από τις ΗΠΑ και το εξωτερικό, στο πλαίσιο του «Ηλιακού Δεκάθλου» που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια υπό την αιγίδα του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας.
Το σπίτι που φέρει την υπογραφή των φοιτητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια μοιάζει εξωτερικά με μαξιλάρι, ο ένοικος του οποίου μπορεί να ανοιγοκλείσει τα σκιάδια των παραθύρων μέσω μιας εφαρμογής στο iPad και να περιορίσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος χάρη σε τρισδιάστατες κάμερες, οι οποίες ρυθμίζουν το φωτισμό ανάλογα με τις κινήσεις που ανιχνεύουν.
Το σπίτι του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ χτίστηκε με άξονα έναν καταρράκτη, ο οποίος ελέγχει την υγρασία στο εσωτερικό, ενώ οι φοιτητές πανεπιστημίου της Νέας Ζηλανδίας μόνωσαν το δικό τους κτίσμα χρησιμοποιώντας μαλλί προβάτου.
Αχτίδα ελπίδας στη σκιά επικρίσεων
Η χρονική στιγμή, κατά την οποία πραγματοποιείται ο διαγωνισμός, χαρακτηρίζεται από κάποιους τραγική ειρωνεία: ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, ο Λευκός Οίκος δέχεται έντονες επικρίσεις από τους Ρεπουμπλικανούς για την απόφασή του να στηρίξει υπό τη μορφή δανείου ύψους 528 εκατομμυρίων δολαρίων τον όμιλο φωτοβολταϊκών Solyndra, ο οποίος πρόσφατα κατέθεσε αίτηση πτώχευσης και βρίσκεται στο στόχαστρο του FBI για οικονομικές ατασθαλίες.
Η κυβέρνηση Ομπάμα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να υποστηρίζει πρωτοβουλίες στον κλάδο των φωτοβολταϊκών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γενικότερα. «Όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να γυρίσουμε πίσω τους δείκτες του ρολογιού» βάζοντας τέλος τις επιδοτήσεις, πρέπει να παραχωρήσουν την ενεργειακή πρωτοκαθεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κίνα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας Κεν Σάλαζαρ. «Όλοι αυτοί αρκούνται σε μια δεύτερη ή και τρίτη θέση για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Με τη ματιά των φοιτητών
Τους φοιτητές που εργάζονταν πυρετωδώς εδώ και μέρες για να παρουσιάσουν τα «πράσινα» σπίτια τους, δεν τους απασχολούν όλα αυτά. Ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους άλλωστε εξαντλήθηκε. Οι δημιουργίες τους θα περάσουν από εξονυχιστικές επιθεωρήσεις, ώστε να βαθμολογηθούν με βάση την ενεργειακή, αλλά και την οικονομική τους αποδοτικότητα μεταξύ άλλων. Να σημειωθεί ότι είχαν κληθεί να χτίσουν σπίτια που στην αγορά θα στοίχιζαν έως 250.000 δολάρια.
Μετά από την ανάδειξη των νικητών, τα κτίσματα θα αποσυναρμολογηθούν. Όλα εκτός από ένα, το οποίο θα διατεθεί σε κάποια οικογένεια με χαμηλό εισόδημα, σε συνεργασία με την οργάνωση Habitat for Humanity. Το σπίτι αυτό καλύπτει, όπως και τα υπόλοιπα, το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών μέσω φωτοβολταϊκού συστήματος οροφής, ενώ χάρη σε αισθητήρες, λαμπτήρες LED και άλλες τεχνολογίες, είναι 90% αποδοτικότερο σε σχέση με ένα συμβατικό.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...