Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2011

Μεγάλα λάθη, μικρές ευθύνες


Αν επιτευχθεί ο στόχος για εισπράξεις ύψους 54 δισ. ευρώ φέτος,
συμπεριλαμβανομένου του ειδικού τέλους στα ακίνητα, δεν
θα χρειαστούν νέα μέτρα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,
Ηλίας Μόσιαλος.
Ποιος θα φταίει αν δεν πιαστεί ο στόχος; Κατά την κυβέρνηση οι φορολογούμενοι, οι οποίοι θα τιμωρηθούν με νέα μέτρα αν δεν πληρώσουν με ευχαρίστηση τις παλιές και νέες εισφορές και δεν πιαστεί ο στόχος για τα έσοδα. Απλά πράγματα. Δεν θα αναζητηθούν ευθύνες στο υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία, όπως δεν αναζητήθηκαν μέχρι σήμερα, στην τελευταία διετία.
Οι προϋπολογισμοί του 2010 και του 2011, από τις δεκάδες αναθεωρήσεις των στόχων που υποβλήθηκαν, μετατράπηκαν σε... ακορντεόν. Οι συντάκτες των προϋπολογισμών κάθε μήνα άλλαζαν τους στόχους, έπαιρναν πρόσθετα μέτρα, γιατί τα προηγούμενα σχέδια πολύ νωρίς κρίνονταν άχρηστα και έριχναν το βάρος της αποτυχίας στους φορολογούμενους.
Η μόνιμη δικαιολογία ήταν η βαθύτερη ύφεση της οικονομίας. Δηλαδή, μια οικονομία που την απομυζείς με φόρους και εισφορές δεκάδων δισ. ευρώ, θέλει πολλή σκέψη να εκτιμήσεις ότι θα βουλιάξει σε βαθιά ύφεση; Ακόμα και ο απλός πολίτης της χώρας θα αποφανθεί ότι αν φεύγουν χρήματα από την αγορά η ύφεση είναι αναπόφευκτη.
Οι συντάκτες, όμως των πρόχειρων δημοσιονομικών πολιτικών είναι αλώβητοι. Είδατε να ζητηθούν ευθύνες σε κάποιον εξ αυτών; Οσο και να πιέζετε το μυαλό σας δεν θα βρείτε. Ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, που έχει τεράστιες ευθύνες για τη διαχείριση της δημοσιονομικής κατάστασης (πιστόλια στο τραπέζι, Τιτανικός κ.λπ.) απλά άλλαξε υπουργείο, ενώ οι επιτελείς της τρόικας που είναι συνυπεύθυνοι για την πολιτική αυτή, εξακολουθούν να ελέγχουν και να απαιτούν.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, που ανέλαβε (οικειοθελώς προφανώς) τη διαχείριση μιας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης, λόγω της πίεσης δεν αποφεύγει ούτε την πεπατημένη ούτε τα λάθη.
Προσπάθησε από τη ΔΕΘ να πείσει ότι η εισφορά επί των ακινήτων δεν είναι νέο μέτρο, επειδή δεν αλλάζει ο στόχος για την είσπραξη των 54 δισ. ευρώ για το 2011! Δηλαδή όσα μέτρα και να επιβάλει ακόμα η κυβέρνηση, αν αποδώσουν συνολικά 54 δισ. ευρώ, δεν θα πρόκειται για νέα μέτρα. Κορόνα κερδίζω, γράμματα χάνεις.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...