Σάββατο, Αυγούστου 06, 2011

Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους

Πυρά κατά πολιτών σε νέα μαζική διαδήλωση κατά του καθεστώτος στη Συρία

Ερείπια και άδειοι δρόμοι στη Χάμα
Ερείπια και άδειοι δρόμοι στη Χάμα   (Φωτογραφία:  Associated Press ) 
Δαμασκός, Συρία
Δεκάδες χιλιάδες άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους της Συρίας, μετά την προσευχή της Παρασκευής, ζητώντας την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και εκφράζοντας τη στήριξή τους στην πολιορκημένη Χάμα. Δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σε γειτονιά της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα διαδηλωτές και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι.

Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Πέντε άτομα σκοτώθηκαν στην επαρχεία Αρμπίν της Δαμασκού, αναφέρουν ακτιβιστές, ενώ άλλα δέκα άτομα τραυματίστηκαν. Ακτιβιστές μιλούν για τουλάχιστον τρεις τραυματίες στην πόλη Χομς.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν την πρώτη Παρασκευή του Ραμαζανιού, παρά το γεγονός ότι ο στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Χάμα, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν από την πρωτεύουσα Δαμασκό, στην Νταραά στα νότια της χώρας, στο Ντέιρ αλ Ζουρ στα ανατολικά. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Χομς, καθώς και στο Κουαμισλί, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

«Χάμα είμαστε μαζί σου ως τον θάνατο» φώναζαν διαδηλωτές στη γειτονιά Μιντάν της Δαμασκού. Οι συγκεντρωμένοι χειροκροτούσαν και φώναζαν συνθήματα, όπως: «Δε σε θέλουμε Μπασάρ» και «Μπασάρ Φύγε».

Στη συνοικία Κάνταμ της Δαμασκού, διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφε: «Ο Μπασάρ σφαγιάζει τους πολίτες και η διεθνής κοινότητα σωπαίνει».

Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στην Μπενς, στην επαρχία Ιντλέμπ, ζητώντας την πτώση του καθεστώτος, δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, πρόεδρος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τις Επιτροπές Τοπικού Συντονισμού, οργάνωση των αντικαθεστωτικών, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν περικυκλώσει τεμένη σε πολλές πόλεις της Συρίας και εμπόδιζαν την πρόσβαση των πιστών σε αυτά.

Σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2.003 άνθρωποι, ανάμεσά τους 374 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί στη Συρία από τις 15 Μαρτίου, οπότε ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης.

Το επίσημο πρακτορείο Sana μετέδωσε την Παρασκευή ότι δύο άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους και ακόμη οκτώ τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη βορειοδυτική Συρία.

Εικόνες καταστροφής στη Χάμα

Η Χάμα, όπου την προηγούμενη Κυριακή εισέβαλε ο στρατός, εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη, καθώς οι Αρχές έχουν διακόψει κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο, λέγοντας ότι θέλουν να καταπολεμήσουν τις «ένοπλες τρομοκρατικές συμμορίες», στις οποίες αποδίδουν τα βίαια επεισόδια.

Άρματα μάχης βομβάρδισαν την πόλη για έκτη ημέρα.

Οι κάτοικοι της Χάμα εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος από τους 135 που εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του στρατού στην πόλη.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε εικόνες καταστροφής από τη Χάμα, άδειους δρόμους γεμάτους συντρίμμια και κατεστραμμένα κτίρια.

Καταδικάζει την καταστολή η διεθνής κοινότητα

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν υπερβολική βία εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών, η οποία έχει οδηγήσει σε δολοφονίες και άλλα εγκλήματα που τιμωρούνται από τη διεθνή νομοθεσία, δηλώνουν ειδικοί του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι ανεξάρτητοι ειδικοί ζητούν από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ να σταματήσει τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων καθώς και την «αλόγιστη χρήση βαρέων όπλων» και να προχωρήσει σε εθνικό διάλογο.

Υπεύθυνη για το θάνατο 2.000 ανθρώπων χαρακτήρισε, από την πλευρά της, την κυβέρνηση της Συρίας η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, κλιμακώνοντας τις πιέσεις της Ουάσινγκτον προς το καθεστώς Άσαντ.

Αλλά και η Τουρκία έστρεψε τα βέλη της ενάντια στη Δαμασκό, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι «η χρήση βαρέων όπλων και αρμάτων μάχης σε κατοικημένες περιοχές, όπως η Χάμα, είναι απολύτως παράνομη».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...