Πέμπτη, Αυγούστου 11, 2011

Η εκδοτική βιομηχανία ανακάμπτει στις ΗΠΑ...

Ερευνα σημειώνει αύξηση για τα e-books και τους
αναγνώστες εφηβικής λογοτεχνίας
Η εκδοτική βιομηχανία ανακάμπτει στις ΗΠΑ 
Η εκδοτική βιομηχανία συνολικά επεκτάθηκε τα τελευταία τρία χρόνια καθώς οι Αμερικανοί στράφηκαν στο ηλεκτρονικό βιβλίο και κυρίως την παιδική και εφηβική λογοτεχνία. Αυτά υποστηρίζει μια καινούργια έρευνα ανάμεσα σε χιλιάδες εκδότες, διανομείς και εμπόρους λιανικής στον εκδοτικό τομέα, αμφισβητώντας ουσιαστικά την καταστροφολογία και την απαισιοδοξία που τείνει να επικρατήσει για τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Μια περιεκτική έρευνα (BookStats), που διενήργησαν οι δυο μεγαλύτεροι εμπορικοί όμιλοι της χώρας και δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, αποκάλυψε ότι το 2010 το δίκτυο των εκδοτών παρουσίασε έσοδα 27,9 δις δολαρίων, μια αύξηση της τάξεως του 5,6% σε σχέση με το 2008. Οι εκδότες πούλησαν 2,57 δισεκατομμύρια βιβλία σε όλες τις μορφές μέσα στο 2010 στοιχείο που σηματοδοτεί μια συνολική άνοδο κατά 4,1% απ' το 2008.

Η Ενωση Αμερικανών Εκδοτών και η Ομάδα Μελέτης της Εκδοτικής Βιομηχανίας συνεργάστηκαν για την έρευνα και συνέλεξαν στοιχεία από 1,963 εκδότες, συμπεριλαμβανομένων των έξι μεγαλύτερων εκδοτικών οίκων της αγοράς για βιβλία γενικού ενδιαφέροντος. Η έρευνα συμπεριέλαβε πέντε βασικές κατηγορίες βιβλίων: γενικού ενδιαφέροντος, επαγγελματικά, εκπαιδευτικά, πανεπιστημιακά και ακαδημαϊκά.

«Διαπιστώνουμε μια άνοδο κι αυτό το βλέπουμε σ' όλες τις επιμέρους αγορές» είπε η αντιπρόεδρος της Ενωσης Αμερικανών Εκδοτών Τίνα Τζόρνταν στους Τάιμς της Νέας Υόρκης,. «Σε κάθε κατηγορία σημειώνεται αύξηση. Ο κόσμος του τυπωμένου βιβλίου είναι ζωντανός και πάει καλά είτε έχει έντυπη είτε έχει φηφιακή διανομή» συνέχισε τονίζοντας ότι υπάρχει επιπλέον μια δυναμική τάση στον χώρο που συνδέεται άμεσα με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι πωλήσεις βιβλίων γενικού ενδιαφέροντος είχαν μια άνοδο της τάξεως του 5,8%, με τζίρο κοντά στα 13,9 δις δολάρια, εν μέρει εξαιτίας των ηλεκτρονικών βιβλίων (e-books). Τα εφηβικά βιβλία, στα οποία ανήκει και η πρόσφατη «τρέλα» των νέων για τη μεταφυσική λογοτεχνία και τις μυθοπλαστικές δυστοπίες, παρουσίασαν αυξημένα έσοδα (8,8%) τα τελευταία τρία χρόνια.

Τα ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) βρέθηκε στο επίκεντρο του θετικού ενδιαφέροντος λόγω της εξάπλωσής του έως τώρα, της μείωσης του κόστους για τις ταμπλέτες ηλεκτρονικής ανάγνωσης (το «Nook» απ' τα καταστήματα «Barnes & Nobles» και το «Kindle» της «Amazon»), όπως επίσης και της τακτικής των εκδοτών να «ψηφιοποιούν» όλο και περισσότερο παλαιότερους τίτλους τους.

Το 2008 τα ηλεκτρονικά βιβλία κάλυπταν το 0,6% της αγοράς. Το 2010 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 6,4%. Οι σημαντικότερες πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων αφορούσαν στη λογοτεχνία και πιο συγκεκριμένα στα αισθηματικά μυθιστορήματα, τα αστυνομικά και τα θρίλερ. Το 2010 πουλήθηκαν συνολικά 114 δισεκατομμύρια ηλεκτρονικά βιβλία, σύμφωνα με την έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκδοτικές επιχειρήσεις που ήταν κερδοφόρες τα τελευταία χρόνια, άρχισαν συστηματικά να πειραματίζονται με πολυμεσικά προϊόντα που ξεπερνούν τους κλασικούς τρόπους των εντύπων. Μάλιστα στον ορισμό για το τι είναι «βιβλίο» συμπεριλαμβάνονται πλέον επαγγελματικά και ακαδημαϊκά περιοδικά όπως επίσης πολυμεσικά διδακτικά εργαλεία και κινητές αναγνωστικές εφαρμογές.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενθαρρυντικά καθώς φανερώνουν την εικόνα μιας ολόκληρης βιομηχανίας που μεταμορφώνει τον ίδιο της τον εαυτό. Γι' αυτή την έρευνα χρησιμοποιήθηκε μια λιγότερο προβληματική μεθοδολογία σε σχέση με το παρελθόν καθώς συμπεριελήφθησαν περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι, διανομείς αλλά και πωλητές χονδρικής και λιανικής.

Οι πωλήσεις των βιβλίων για ενήλικες συνολικά (hardcover και paperback) κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με μια μικρή αύξηση 1% τα τελευταία τρία χρόνια. Οι πωλήσεις όμως στο επίπεδο των μαζικών-φθηνών χαρτόδετων εκδόσεων παρουσιάζουν απ' το 2008 μια σταδιακή μείωση της τάξεως του 16%. Τα βιβλία με σκληρό εξώφυλλο, οι λεγόμενες «ακριβές» εκδόσεις, έχασαν ένα μικρό μερίδιο της αγοράς (από 39,6 % το 2008 έπεσαν στο 37,7% το 2010) ενώ ανάλογη ποσοτική μείωση παρουσίασαν και οι πωλήσεις βιβλίων γενικού ενδιαφέροντος σε paperback εκδόσεις που είναι φθηνότερες.

Οι τομείς της εκδοτικής βιομηχανίας που επικεντρώνονται στις φυσικές επιστήμες, στο δίκαιο, την τεχνολογία και τις ανθρωπιστικές σπουδές παρουσίασαν στο ίδιο διάστημα αύξηση 6,3% ενώ και τα εκπαιδευτικά βιβλία, με το μικρότερο μερίδιο στην αγορά, κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,7%. 
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...