Τρίτη, Αυγούστου 16, 2011

Μεσοδυτική... «αντεπίθεση» Ομπάμα γιά την οικονομία

Στο στόχαστρο οι φοροαπαλλαγές της κυβέρνησης 
Μπους για τα υψηλά εισοδήματα
Μεσοδυτική... «αντεπίθεση» Ομπάμα γιά την οικονομία
Ο αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στο Κόμον Φολς
της πολιτείας Μινεσότα, τη Δευτέρα 15 Αυγούστου 
2011. ( Πηγή: REUTERS/Jason Reed) 
Σε νέα σκληρή αντιπαράθεση με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικανών οδήγησε η απόφαση του αμερικανού πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα να περιοδεύσει με…λεωφορείο στις σκληρά πληττόμενες από την κρίση μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ - μια περιοδεία που δικαίως χαρακτηρίζεται «προεκλογική», αν και απομένουν δεκαπέντε ολόκληροι μήνες ως τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Στην Μινεσότα, πρώτο σταθμό της μίνι περιοδείας του, ο κ. Ομπάμα επανέλαβε την έκκληση του προς το Κογκρέσο να υπερψηφίσει «άμεσα» νέα μέτρα για την αύξηση των θέσεων εργασίας, απασχόλησης στις ΗΠΑ, καθώς και να ανανεώσει τις φοροαπαλλαγές (που εκπνέουν στα τέλη του έτους) για τους εργοδότες που θα προσλάβουν νέο προσωπικό.

«Δεν υπάρχει έλλειψη ιδεών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό που χρειάζεται είναι δράση από το Κογκρέσο», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος, δεσμευόμενος πως σε λίγες εβδομάδες θα ανακοινώσει «ένα συγκεκριμένο σχέδιο» για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. «Το σχέδιο αυτό θα προωθήσει την οικονομία της χώρας, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα ελέγξει το έλλειμμα της χώρας», δήλωσε λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος από την Αϊόβα.

Στο στόχαστρο του αμερικανού προέδρου βρέθηκαν βέβαια και οι φοροαπαλλαγές της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους για τα υψηλά εισοδήματα, τις οποίες αρνούνται κατηγορηματικά να ακυρώσουν οι Ρεπουμπλικανοί: «Αν τα άτομα που μπορούν να το αντέξουν οικονομικά περισσότερο από όλους - οι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι - ήταν πρόθυμα να εξαλείψουν κάποιες από τις τρύπες, τις οποίες εκμεταλλεύονται, στο φορολογικό κώδικα και να δώσουν κάτι παραπάνω. Και αν ήμασταν πρόθυμοι να αντιμετωπίσουμε κάποια από τα μακροπρόθεσμα έξοδα, που έχουμε στο σύστημα ασφάλισης και περίθαλψης... αν κάναμε αυτά τα πράγματα, θα μπορούσαμε να επιλύσουμε το πρόβλημα αύριο κιόλας!»

Οι τοποθετήσεις αυτές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των ρεπουμπλικανών «μνηστήρων» της προεδρίας - με πρώτο τον Μιτ Ρόμνι, ο οποίος χαρακτήρισε την περιοδεία του προέδρου «Περιοδεία της Μαγικής Μιζέριας» («Magical Misery Tour»), κάνοντας ένα μουσικό λογοπαίγνιο με τον τίτλο του άλμπουμ των Beatles, «Magical Mystery Tour». «Εύχομαι ο Πρόεδρος να ήταν στην Ουάσιγκτον συγκαλώντας ξανά το Κογκρέσο και να ασχολούνταν με τις προκλήσεις που έχουμε. Δεν ξέρω αν έχει ένα σχέδιο τώρα ή αν ουσιαστικά σήκωσε τα χέρια του ψηλά και απλά ελπίζει, πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα»

Στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας επικεντρώθηκε και ο κυβερνήτης του Τέξας, Ρικ Πέρι, ο οποίος μάλιστα ανέβηκε για να μιλήσει πάνω σε εξέδρα από μπάλες σανού (!) στην Αϊόβα, μόλις δύο μέρες αφότου μπήκε στον αγώνα της ρεπουμπλικανικής υποψηφιότητας. «Ξέρω τι χρειάζεται αυτή η χώρα και αυτό είναι ξαναδώσουμε δουλειά τους Αμερικανούς. Χρειαζόμαστε τη δυνατότητα δημιουργία των συνθηκών σε αυτή τη χώρα, ώστε όποιος χρειάζεται δουλειά να μπορεί να βρίσκει». Να σημειωθεί πως, δίπλα στην ανερχόμενη Μισέλ Μπάκμαν, ο Πέρι θεωρείται εξέχων αντίπαλος στον αγώνα ενάντια στην επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα το 2012.

Ανάμεσα στα πρωταρχικά μελήματα του κ. Ομπάμα είναι να καταφέρει να πείσει το Κογκρέσο να περάσει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής τράπεζας που θα χρηματοδοτεί τα έργα για τους νέους αυτοκινητόδρομους και τα σιδηροδρομικά δίκτυα, καθώς επίσης και τα νομοσχέδια για τις εμπορικές συμφωνίες με ξένες χώρες και την αναμόρφωση του καθεστώτος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί με κάθε μέσο να αποφύγει μια μετωπική σύγκρουση με τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο, όπως αυτή που συνέβη σχετικά με την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ - μια κόντρα που προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην οικονομία της χώρας.

Την ίδια ώρα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε άρθρο της στην εφημερίδα «Financial Times» με τίτλο «Ας μην επιτρέψουμε στη δημοσιονομική ανάσχεση να μπλοκάρει την παγκόσμια ανάκαμψη», προειδοποίησε ότι η μάχη κατά του χρέους δεν πρέπει να αποβεί σε βάρος της ανάπτυξης - παίρνοντας έτσι, έστω και έμμεσα, θέση υπέρ του Ομπάμα στην διαμάχη για το αμερικανικό έλλειμμα.
«Η σημερινή νευρικότητα στις αγορές κλόνισε την εμπιστοσύνη προς την οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο και παρακίνησε πολλούς ανθρώπους να συμπεράνουν ότι όλες οι πολιτικές δυνατότητες έχουν εξαντληθεί», τονίζει η κυρία Λαγκάρντ προσθέτοντας πως «αυτή η εντύπωση είναι εσφαλμένη και θα μπορούσε να οδηγήσει στην παράλυση» και καταλήγοντας ότι «η δημοσιονομική εξισορρόπηση θα πρέπει να επιλύσει μία δύσκολη εξίσωση και να μην είναι ούτε υπερβολικά ταχεία, ούτε υπερβολικά αργή».
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...