Σάββατο, Οκτωβρίου 01, 2011

«Ασπίδα» το πράσινο τσάι,... στον καρκίνο του πνεύμονα


Το πράσινο τσάι μπορεί να προσφέρει προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα, ακόμα και σε ανθρώπους που καπνίζουν, αναφέρουν επιστήμονες από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Shan της Ταϊβάν.
Η έρευνά τους προστίθεται σε αυτές που υποδηλώνουν ότι το πράσινο τσάι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τους σοβαρότατους κινδύνους που κρύβει το κάπνισμα για την υγεία.

Στη μελέτη, καπνιστές και μη καπνιστές οι οποίοι έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι την ημέρα, μείωναν σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του πνεύμονα, με την προστατευτική δράση του τσαγιού να είναι ισχυρότερη σε όσους ήταν φορείς συγκεκριμένων γονιδίων.
Το πράσινο τσάι παράγεται από τα φύλλα ενός ασιατικού φυτού και η κατανάλωσή του είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ασία, όπου τα κρούσματα πολλών μορφών καρκίνου είναι πολύ χαμηλότερα απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
Πειράματα στο εργαστήριο έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού (είναι μια ομάδα θρεπτικών συστατικών) μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Τα ευρήματα, όμως, των μελετών σε ανθρώπους έχουν ανάμικτα αποτελέσματα. Άλλες έχουν δείξει πως ασκεί προστατευτική δράση και άλλες ότι δεν επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου.
Στη νέα μελέτη, ο δρ Ι-Σιν Λιν και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως οι εθελοντές που δεν έπιναν καθόλου πράσινο τσάι είχαν κατά μέσον όρο πενταπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με όσους έπιναν έστω και 1 φλιτζάνι την ημέρα.
Ειδικά στους καπνιστές, όσοι δεν έπιναν καθόλου πράσινο τσάι είχαν 12πλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με όσους έπιναν 1 την ημέρα.
Οι ερευνητές υπέβαλλαν επίσης σε εξετάσεις DNAτους εθελοντές και ανακάλυψαν ότι ορισμένα γονίδια έπαιζαν ρόλο στην μείωση του κινδύνου.
Οι λάτρεις του πράσινου τσαγιού που έφεραν ορισμένες μεταλλαγές ενός γονιδίου που λέγεται IGF1, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνος στον πνεύμονα σε σύγκριση με τους λάτρεις του ροφήματος οι οποίοι δεν έπιναν τσάι – και αυτό ήταν ανεξάρτητο από το αν κάπνιζαν ή όχι.
Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν πως το εύρημά τους δεν υποδηλώνει ότι μπορεί κανείς να καπνίζει και να πίνει πράσινο τσάι για να αποφύγει τον καρκίνο του πνεύμονα.
Και αυτό, διότι ο καπνός των τσιγάρων γεμίζει τους πνεύμονες με 80 διαφορετικές καρκινογόνες ουσίες, ενώ το κάπνισμα ενοχοποιείται για 12 μορφές καρκίνου, όχι μόνο για καρκίνο του πνεύμονα - και κανένα ρόφημα δεν μπορεί να τα εξουδετερώσει όλα και πλήρως.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
tanea 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...