Κυριακή, Οκτωβρίου 02, 2011

Δεν υπάρχει «ασφαλής»,... κοκαΐνη

Η αντίληψη ότι η κοκαΐνη είναι «ασφαλές ναρκωτικό για διασκέδαση» είναι μύθος και θα πρέπει άμεσα να καταρριφθεί, υποστηρίζουν βρετανοί ειδικοί. Σύμφωνα με νέα μελέτη ποσοστό μεγαλύτερο του 3% των αιφνίδιων θανάτων στην Ευρώπη συνδέεται με τη χρήση κοκαΐνης.
Μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους προκαλούνται από ένα «θανατηφόρο κοκτέιλ» κοκαΐνης - αλκοόλ - τσιγάρου.


Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας ανακοίνωσε ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο European Heart Journal, υπενθυμίζουν στους 12 εκατομμύρια Ευρωπαίους που κάνουν χρήση της ουσίας τις ιδιαίτερα επικίνδυνες συνέπειες που μπορεί να έχει.
Παρόλο που τα στοιχεία προέρχονται από τη νοτιο-δυτική Ισπανία, οι ερευνητές εκτιμούν ότι αφορούν όλη την Ευρώπη.
Οι ίδιοι τονίζουν ότι ο καθένας μπορεί να υποστεί τις φονικές συνέπειες της χρήσης κοκαΐνης.
Η Φωτεινή Ροζακέα του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίαςεξηγεί πως «ο κίνδυνος εγκυμονεί κάθε φορά που κάνει κάποιος χρήση».
«Η κοκαΐνη μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προσβολών, καρδιακή αρρυθμία, εγκεφαλικά επεισόδια και αιφνίδιο θάνατο», υποστηρίζει η ειδικός.
Η ίδια εξηγεί πως«οι πιθανές θανατηφόρες συνέπειες από τη χρήση κοκαΐνης μπορεί να επηρεάσουν οποιονδήποτε, ακόμη και σε νεαρά υγιή άτομα που δεν έχουν ιστορικό καρδιακής νόσου».
Στην έρευνα, 21 από τους 668 αιφνίδιους θανάτους συνδέονταν με τη χρήση κοκαΐνης και όλοι συνέβησαν σε άντρες μεταξύ 21 και 45 ετών ενώ το 81% κάπνιζαν και το 76% έκαναν κατανάλωση αλκοόλ.
Η αιθανόλη, το συστατικό που υπάρχει στο αλκοόλ και προκαλεί τη μέθη, όχι μόνο ενισχύει την αίσθηση ευφορίας που βιώνουν οι χρήστες κοκαΐνης αλλά και διατηρεί την ευφορία τους αρκετή ώρα.
Ωστόσο τόσο το κάπνισμα όσο και το αλκοόλ έχουν σχέση με τα καρδιακά νοσήματα.
«Ο συνδυασμός της κοκαΐνης με τα δύο προαναφερθέντα ή με ένα από αυτά, μπορεί να είναι το φονικό κοκτέιλ που συμβάλλει στην εκδήλωση πρόωρου καρδιακού νοσήματος», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Ζοακουίν Λουσένα.
Ειδικοί στο Ισπανικό Ινστιτούτο εκτιμούν ότι περίπου 12 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κάνουν χρήση κοκαΐνης, ποσοστό που αγγίζει περίπου το 3,7% του συνολικού ενήλικου πληθυσμού ηλικίας 15 έως 64 ετών.
Ποσοστό μεγαλύτερο του 5% των ενηλίκων στη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία δηλώνουν ότι έχουν κάνει χρήση κοκαΐνης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους και η χρήση είναι συχνότερη στις ηλικίες μεταξύ 15 και 34 ετών.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση European Heart Journal.
 Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...