Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2011

Πιο ριψοκίνδυνοι οι άνδρες λόγω... φυσιολογίας

Οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν διαφορετική αντίδραση απέναντι στον κίνδυνο, σύμφωνα με νέα μελέτη που βασίστηκε σε εγκεφαλικές απεικονίσεις.
Ομάδα από την Κρακοβία της Πολωνίας χρησιμοποίησε τη Λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία προκειμένου να παρακολουθήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα εθελοντών τη στιγμή
που έβλεπαν εικόνες που προκαλούσαν διαφορετικά συναισθήματα.
Οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους από 21 άντρες και 19 γυναίκες. Οι εικόνες προβάλλονταν σε δύο κύκλους.
Στον πρώτο προβάλλονταν μόνο οι αρνητικές εικόνες και στο δεύτερο μόνο οι θετικές.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εικόνες επηρέαζαν διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Βλέποντας αρνητικές εικόνες οι άντρες σκέφτονται περισσότερο ότι έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιο κίνδυνο, ενώ οι γυναίκες αντιδρούν περισσότερο συναισθηματικά.
Με τις αρνητικές εικόνες, οι γυναίκες έδειχναν να αντιδρούν πιο έντονα στον αριστερό εγκεφαλικό λοβό, όπου μεταφέρονται οι αισθητήριες πληροφορίες του πόνου και της απόλαυσης.
Οι άνδρες, αντίθετα, εμφάνισαν πιο έντονη δραστηριότητα σε ένα σημείο του εγκεφάλου που ονομάζεται νησιδιακός λοβός και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο ακούσιων λειτουργιών όπως η αναπνοή, ο ρυθμός της καρδιάς και η πέψη.
Στην ουσία η δραστηριότητα αυτής της περιοχής προετοιμάζει το σώμα είτε για να διαφύγει από τον κίνδυνο είτε για να τον αντιμετωπίσει.
Ο ερευνητής Andrzej Urbanik υποστηρίζει πως αυτό ενδέχεται να σημαίνει ότι στην απειλή ενός κινδύνου υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αντιδράσουν οι άντρες παρά οι γυναίκες.
Κατά τη διάρκεια προβολής θετικών εικόνων, οι γυναίκες εμφάνισαν πιο έντονη δραστηριότητα στα σημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη.
Αντίθετα, οι άντρες παρουσίασαν ισχυρότερη δραστηριότητα στην περιοχή που έχει να κάνει με την διαδικασία της όρασης.
Ο καθηγητής Urbanik σημειώνει ότι αυτές οι διαφορές σημαίνουν ότι οι γυναίκες αναλύουν τα θετικά ερεθίσματα σε σχέση με τη μνήμη τους.
Για παράδειγμα βλέποντας μια εικόνα ενός μωρού που γελάει ενδέχεται να θυμηθούν την παιδική τους ηλικία. Αντιστρόφως, οι αντιδράσεις των ανδρών τείνουν να είναι λιγότερο συναισθηματικές.
Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr
tanea 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...