Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2011

Το τζόγκινγκ κόβει την όρεξη


Εάν αποφασίσατε με την έναρξη του νέου έτους να χάσετε τα περιττά σας κιλά, ίσως πρέπει να βάλετε το τζόγκινγκ στη ζωή σας. Μια νέα μελέτη έδειξε πως οι αεροβικές ασκήσεις καταστέλλουν την όρεξη πολύ πιο αποδοτικά απ΄ οποιαδήποτε άλλη μορφή ασκήσεως- και το τζόγκινγκ σε κυλιόμενο διάδρομο ή σε υπαίθριους χώρους θεωρείται άριστη αεροβική άσκηση.

Στη μελέτη, που έγινε σε τρία στάδια, συμμετείχαν 11 φοιτητές. Στο πρώτο στάδιο, οι νεαροί έτρεξαν για 60 λεπτά σε κυλιόμενο διάδρομο και στη συνέχεια ξεκουράστηκαν για επτά ώρες. Στο δεύτερο στάδιο, έκαναν επί 90 λεπτά ασκήσεις με βάρη και ξεκουράστηκαν για εξήμισι ώρες. Στο τρίτο στάδιο, δεν γυμνάστηκαν.

Στη διάρκεια κάθε σταδίου, οι νεαροί εθελοντές έφαγαν δύο φορές, αναφέροντας κάθε φορά πόσο πολύ πεινούσαν. Υποβάλλονταν επίσης σε εξετάσεις για να μετρηθούν τα επίπεδα δύο σημαντικών ορμονών της όρεξης: η γκρελίνη που τη διεγείρει και το πεπτίδιο ΥΥ το οποίο την καταστέλλει.

Όπως έδειξε η ανάλυση όλων των στοιχείων, μόνο στη διάρκεια του τζόγκινγκ μειώθηκαν τα επίπεδα της γκρελίνης και ταυτοχρόνως αυξήθηκαν αυτά του πεπτιδίου ΥΥ, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η πείνα των εθελοντών.

Στη διάρκεια των ασκήσεων με βάρη, απλώς μειώθηκαν τα επίπεδα της γκρελίνης, οπότε η πείνα των εθελοντών μειώθηκε πολύ λιγότερο.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το τζόγκινγκ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, σημειώνουν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Φυσιολογίας» (ΑJΡ).

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...